Trump vs. Macron, la summit-ul G7. Cu ce ameninţă preşedintele american Franţa

25-08-2019 08:03


Trump si Macron la summit-ul G7 de la Biarritz

Președintele Emmanuel Macron a făcut o "dare de seamă" a summitului G7, care a început la Biarritz.

 

Conflictele internaționale, relansarea creșterii economice și climatul - mai ales situația din Amazonia - sunt marile mize la reuniunea celor mai importanți lideri ai lumii. Summitul nu a fost lipsit de violenţe între protestatarii antiglobalizare şi forţele de ordine.

Pentru a-i primi pe liderii principalelor puteri ale lumii, Biarritz s-a transformat într-un adevărat oraş fortăreaţă. Peste 13.200 de polițiști și jandarmi au fost mobilizaţi pentru confruntările cu manifestanţii antiglobalizare. În pofida scenelor de război, doar o persoană a fost reţinută de către forţele de ordine.

Poliţiştii au făcut uz de grenade cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă pentru a-i ţine la distanţă de protestatari de liderii celor mai puternic industrializate state de lume.

Preşedintele Emmanuel Macron i-a primit cordial pe oaspeţii săi şi a discutat amical cu Boris Johnson, premierul Marii Britanii. Dincolo de inegalităţi, educaţie, sau ecologie - incendiile din pădurea amazoniană s-au impus în ultimul moment pe agenda summitului - securitatea şi economia mondială sunt marile mize, a anunţat Emmanuel Macron.

Într-o parodie inspirată din seria Avengers, o organizaţie nonguvernamentală le cere liderilor lumii să treacă de la vorbe frumoase la fapte, pentru o veritabilă egalitate între bărbați și femei. Este una dintre provocările acestui summit, a recunoscut președintele Macron...

Miile de diplomaţi şi jurnalişti prezenţi la Biarritz aşteaptă să vadă care va fi atitutdinea imprevizibilului preşedinte al Statelor Unite. Înainte de a pleca spre Franţa, Trump a anunţat încă o mărire, cu 5 la sută, a tarifelor vamale pentru importurile din China...

Trump a ameninţat că va taxa şi importurile de vinuri franţuzeşti, ca represalii după ce parlamentul de la Pariş a adoptat o lege privind taxarea suplimentară a giganţilor domeniul tehnologiei digitale.

“Dacă fac asta, noi le vom taxa vinurile, sau ceva asemănător. Le vom taxa vinul cum nu s-a mai văzut. Nu îmi place ce fac”, a declarat Trump.

 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO