Trump a discutat despre o posibila demitere a procurorului general: "Nu verifica infractiunile in relatiile cu Rusia"

donald trump
Getty

Presedintele american Donald Trump a discutat cu apropiatii si consilierii sai despre posibila demitere a Procurorului General Jeff Session, fiind furios de decizia acestuia de a se recuza de la tot ce tine de ancheta privind Rusia, relateaza AP.

Furia presedintelui a devenit din nou evidenta luni, cand l-a numit pe Sessions, intr-un mesaj publicat pe Twitter, “asediat”.

In privat, Trump a discutat in ultimele zile cu aliatii sai despre posibilele consecinte ale demiterii lui Sessions, au declarat trei persoane care au discutat recent cu liderul de la Casa Alba, citati sub acoperirea anonimatului.

Trump vorbeste adesea despre schimbari in echipa, fara a le pune in practica, deci cei care au discutat cu presedintele au avertizat ca este posibil ca demiterea sa nu aiba loc prea curand sau chiar deloc.

"De ce Comisiile, anchetatori si, bineinteles, Procurorul nostru General, sub asediu, nu verifica infractiunile & relatiile cu Rusia ale coruptei Hillary?”, a scris Trump luni pe Twitter.

Citește și
USS Gerald Ford
Portavionul american, de 13 miliarde de dolari, lansat de Donald Trump: "Dusmanii nostri vor tremura de frica". VIDEO
Ce urmărește Putin. SUA reacționează: „Ceea ce Rusia a făcut în mod cinic subminează pacea şi securitatea în lume”

Mesajul sau a venit cu numai cateva ore inainte ca ginerele sau, consilierul la casa Alba Jared Kushner, sa fie audiat in Congres pentru intalnirile sale cu rusi.

Criticile tot mai intense ale lui Trump la adresa lui Sessions au alimentat speculatiile ca acesta ar putea demisionat, chiar daca presedintele nu il demite. In cursul unui eveniment la Casa Alba, Trump a ignorat o intrebare despre o eventuala demisie ale lui Sessions.

Procurorul General a declarat saptamana trecuta ca intentioneaza sa ramana in functie. Daca Trump l-ar demite pe Sessions, adjunctul acestuia, Rod Rosenstein, ar deveni Procuror General interimar. Insa liderul de la Casa Alba l-a criticat dur si pe Rosenstein, atat in public, cat si in privat, pentru modul in care administreaza investigatia privind Rusia, au declarat patru oficiali de la Casa Alba citati sub acoperirea anonimatului.

De asemenea, daca Sessions se retrage, Trump i-ar putea cere lui Rosenstein sa il demita pe Robet Mueller, consilierul special care conduce ancheta privind interferenta rusa in alegerile din 2016 si posibil colaborare dintre Moscova si echipa de campanie a lui Trump.

Intr-un interviu acordat saptamana trecuta pentru New York Times, Donald Trump l-a criticat dur pe secretarul sau al Justitiei, Jeff Sessions, din cauza modului in care a gestionat amestecul rus in alegerile prezidentiale americane. El a marturisit ca nu l-ar fi numit vreodata pe Sessions in postul de Procuror General, daca ar fi stiut ca acesta se va recuza in ancheta FBI cu privire la afacerea rusa.

”Cum poti accepta un post si apoi sa te recuzi? Daca s-ar fi recuzat el insusi inainte sa preia postul, as fi spus 'multumesc Jeff, dar nu te voi lua'”, a declarat Donald Trump pentru NYT.

”Este extrem de nedrept si imi cantaresc cuvintele ca presedinte”, a adaugat el, fragilizandu-si astfel unul dintre personajele cele mai importante din Guvern.

Jeff Sessions s-a recuzat in ancheta FBI - in contextul in care Biroul Federal de Investigatii se afla sub tutela Departamentului Justitiei - dupa dezvaluirea unei intalniri cu ambasadorul rus la Washington Serghei Kisliak in timpul campaniei. Sessions, foarte mult timp un senator influent, a fost insa unul dintre cei mai loiali sustinatori ai miliardarului in campania prezidentiala.

Insa performanta sa in fata Comisiei pentru Informatii din Senat, in iunie, nu l-a convins pe presedintele american. Jeff Sessions a dat ”raspunsuri proaste”, a declarat Donald Trump pentru New York Times. ”El raspundea la intrebari simple, iar raspunsurile sale ar fi trebuit sa fie simple, insa nu au fost asa”, a adaugat liderul de la Casa Alba.

Sessions a refuzat sa raspunda unor intrebari insistente ale senatorilor despre conversatii cu Donald Trump, invocand confidentialitatea acestor discutii.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Ofertă din străinătate pentru Gică Hagi! În ce campionat poate antrena
NEWS ALERT Ofertă din străinătate pentru Gică Hagi! În ce campionat poate antrena
Citește și...
Congresul SUA nu iarta presupusul amestec al Kremlinului in alegerile americane:
Congresul SUA nu iarta presupusul amestec al Kremlinului in alegerile americane: "Guvernul Rusiei este iritat"

Oricat de mult isi doreste Donald Trump o relatie buna cu Rusia, Congresul american nu este dispus sa ierte presupusul amestec al Kremlinului in alegerile americane.

Portavionul american, de 13 miliarde de dolari, lansat de Donald Trump:
Portavionul american, de 13 miliarde de dolari, lansat de Donald Trump: "Dusmanii nostri vor tremura de frica". VIDEO

Donald Trump a inaugurat sambata USS Gerald Ford, cel de-al 11-lea portavion al flotei americane si primul de ultima generatie, cu propulsie nucleara.

Sean Spicer, prima declaratie dupa demisia de la Casa Alba.
Sean Spicer, prima declaratie dupa demisia de la Casa Alba. "Trump a dorit sa aduca niste noi baieti"

Sean Spicer a declarat sambata dimineata ca presedintele Donald Trump nu dorea ca acesta sa demisioneze din pozitia de purtator de cuvant al Casei Albe.

Recomandări
Washington Post: SUA au autorizat furnizarea de peste 2.000 de bombe și avioane de război către Israel
Washington Post: SUA au autorizat furnizarea de peste 2.000 de bombe și avioane de război către Israel

SUA au autorizat transferul de bombe şi avioane de luptă în valoare de miliarde de dolari către Israel, chiar dacă public îşi exprimă îngrijorarea cu privire la o ofensivă militară israeliană anticipată la Rafah, relatează vineri Washington Post.

Zelenski arată ce se va întâmpla cu Ucraina dacă SUA își opresc ajutorul militar. Ce trebuie să ”învețe” rușii
Zelenski arată ce se va întâmpla cu Ucraina dacă SUA își opresc ajutorul militar. Ce trebuie să ”învețe” rușii

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat, într-un interviu publicat vineri, că forţele ucrainene vor trebui să se retragă "cu paşi mici" dacă Kievul nu primeşte ajutorul militar al SUA, blocat de disputele din Congres, informează Reuters.

Ce spun brăilenii despre momentul în care o dronă a căzut lângă oraș: „Un huruit așa și după bum!”
Ce spun brăilenii despre momentul în care o dronă a căzut lângă oraș: „Un huruit așa și după bum!”

Incident periculos în județul Brăila. O dronă a căzut lângă oraș, formând un crater de câțiva metri, în timp ce Ucraina era puternic bombardată de ruși.