Trotinetele electrice ar putea soluționa problema traficului. Cât costă să închiriezi una

Dată publicare: 05-07-2018 09:11
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


La fel că bicicletele, trotinetele electrice au fanii lor. Sunt perfecte pentru distanţe mici, dacă nu vreţi să folosiţi transportul în comun, dar nici să transpiraţi pedalând.

Iar două start-up-uri din Silicon Valley oferă servicii de închiriere a acestor vehicule într-o mulţime de oraşe. Ultimul adăugat pe listă este Parisul.

Asemenea imagini sunt obişnuite în 30 de oraşe americane, unde sute de trotinete electrice închiriate de două start-up-uri prin intermediul unor aplicaţii pentru telefonul mobil au început să umple străzile.

Proaspăt lansate şi la Paris, trotinetele electrice ating o viteză maximă de 24 de kilometri pe oră. Închirierea costă un euro, la care se adaugă câte 15 eurocenţi pentru fiecare minut de folosire. Funcţionează cu acumulatori cu litiu-ion, precum telefoanele şi tabletele, şi au o autonomie de 50 de kilometri. Lime este start-up-ul californian care le-a adus în Europa.

Arthur-Luis Jacquier, France Director, Lime: "Am strâns deja 135 de milioane de dolari într-un an şi jumătate. E destul de bine."

În Statele Unite, Lime are concurenţă. Lansat abia în septembrie, anul trecut, Bird se lauda deja cu trotinete de închiriat în 22 de oraşe americane şi o valoare estimată la două miliarde de dolari.

Travis Vanderzanden, Founder and CEO, Bird: "Scopul nostru este să reducem traficul şi călătoriile cu maşina. Oamenii încearcă de mult timp să-i scoată pe americani din maşini şi credem că Bird poate avea un mare impact."

Utilizatorii pot lăsa trotinetele oriunde în oraş când nu mai au nevoie de ele, lucru de care localnicii nu sunt tocmai încântaţi.

Primăria Parisului şi-a dat acordul pentru introducerea trotinetelor electrice şi, în doar câteva săptămâni, numeroşi oameni au început să le folosească.

Samuel Burke, corespondent CNN: "Cu siguranţă e plăcut să mergi cu aşa ceva. E foarte tare să treci în viteză pe lângă pietoni şi să fii mai înalt ca toţi ceilalţi. Dar, la această viteză, simţi şi riscurile. Mai ales când eşti pe stradă şi simţi un autobuz trecând pe lângă tine, simţi că eşti muritor."

La Paris, trotinetele electrice vor fi ridicate în fiecare seară - pentru reîncărcare şi mentenanţă.


VIDEO PROTVPLUS.RO