Țara în care au fost înregistrate 42 de cutremure, în numai 5 ore
Un lanţ de cel puţin 42 de mişcări telurice cu magnitudinea între 1,9 şi 4,4 s-au înregistrat joi pe costa de sud a statului mexican Oaxaca, potrivit Serviciului Seismologic Naţional.
Seria de cutremure s-a produs în interval de cinci ore între 05:31 şi 10:30 (11:31 şi 16:30 GMT) în apropiere de Huatulco, pe ţărmul statului Oaxaca, semnalează SMN într-un comunicat, potrivit Agerpres.
Este vorba de "un roi de cutremure": seisme de suprafaţă de magnitudine redusă care se produc într-o zonă precisă la un interval relativ scurt de timp.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
SSN a raportat în total 42 de seisme, oscilând între 1,9 şi 4,4; cel mai puternic fiind cel resimţit la ora locală 06:28 (12:28 GMT) la Huatulco şi în localităţile învecinate.
În noiembrie 2018 s-a produs un roi de 12 cutremure, în decurs de 24 de ore, în zona limitrofă a statelor Baja California şi Sonora, conform statisticilor SSN.
Mexic se află într-o zonă de înaltă seismicitate, ca urmare a interacţiunii plăcilor tectonice: placa Nord-Americană, placa Cocos (în estul Pacificului); şi plăcile Rivera şi Caraibe.
Statul Oaxaca este unul dintre cele mai afectate din ţară, aici înregistrându-se 25 % la sută din totalul mişcărilor telurice produse în Mexic.
La 7 septembrie 2017, un cutremur de 8,2 grade s-a înregistrat în Golful Tehuantepec care a produs pagube în mai multe localităţi din Oaxaca şi care a afectat şi state din centrul ţării.
În istoria statului Oaxaca sunt consemnate mai multe cutremure de mare intensitate, precum cel din 15 ianuarie 1931 cu o magnitudine de 7,8, sau din 30 septembrie 1999 de 7,4 pe Richter, produse în interiorul plăcii Nord-Americane.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!