Țara care vrea 7 miliarde de lire sterline de la Marea Britanie ca daune pentru traficul de sclavi

Dată publicare: 13-07-2021 11:44
Dată actualizare: 13-07-2021 11:53


sclavie

Jamaica vrea să ceară daune de șapte miliarde de lire sterline Marii Britanii pentru rolul avut în traficul de sclavi din fosta colonie britanică.

Anunțul a fost făcut de Olivia Grange, ministrul Sportului din Jamaica. “Ne dorim compensații în toate formele dacă ne asigură că vom obține dreptate pentru toate relele prin care au trecut strămoșii noștri”, a spus ministrul.

"Strămoșii nostri au fost forțați să își părăsească casele și au fost supuși unor atrocități în Africa pentru a lucra în beneficiului Imperiului Britanic", a punctat Olivia Grange, conform Daily Mail.

Jamaica a fost centrul traficului cu sclavi. Se estimează că aproximativ 600.000 de africani au fost duși în Jamaica cu acest scop.

Luată de la spanioli în 1655, Jamaica a fost colonie britanică până în 1962, când a devenit independentă.

Nu se știe dacă Jamaica intenționează să ceară despăgubiri și de la Spania.

Marea Britanie a interzis sclavia în imperiu în 1807, dar nu a abolit-o definitiv până în 1834. Ca să compenseze pentru traficul de sclavi, Marea Britanie a făcut un credit de 20 de milioane de lire sterline pe care l-a finalizat în 2015. Acum, se cere ca aceleași compensații oferite proprietarilor de sclavi să ajungă și la cei afectați direct.

 

Sursa: Daily Mail


VIDEO PROTVPLUS.RO