Sute de persoane, arestate la Minsk în timpul protestelor. Lidera opoziției belaruse speră în sprijinul lui Joe Biden

Ultima actualizare: 08-11-2020 16:53
Protest de amploare în Belarus, 100.000 de oameni au ieșit în stradă. Lukaşenko, somat să cedeze ''Ultimatumului Poporului'
Getty

Cel puţin 300 de persoane au fost arestate la Minsk în timpul marşului masiv de duminică al opoziţiei, care protestează de trei luni faţă de realegerea considerată frauduloasă a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

 

Printre cei arestaţi se numără şi jurnalişti şi sportivi, dar şi Miss Belarus 2008, Olga Khizhinkova, transmite News.ro.

Pe contul de Twitter Voices from Belarus se notează că au ajuns în arest la Minsk Andrei Kravcenko, vicecampion olimpic la decatlon în 2008, şi Ivan Ganin, multiplu campion la kickboxing Ivan Ganin.

De la alegerile din 9 august, aproape în fiecare săptămână în Belarus au avut loc manifestaţii masive anti-Aleksandr Lukaşenko. Peste 17.000 de persoane au fost reţinute, iar unele au fost eliberate până acum.

Lidera opoziţiei belaruse, Svetlana Tihanovskaia, speră în sprijinul lui Biden
 

Lidera opoziţiei belaruse, Svetlana Tihanovskaia, speră să se întâlnească în curând cu preşedintele ales al Statelor Unite, Joe Biden, transmite Agerpres.

De la Vilnius, Tihanovskaia a acuzat din nou duminică regimul din Belarus, care nu cedează nici după trei luni de proteste, că 'şi-a pierdut legitimitatea şi puterea' şi nu vrea să permită poporului să decidă viitorul ţării. Ea a promis, într-un mesaj prin Telegram, că manifestaţiile vor continua 'până la victorie'.

Sâmbătă, Tihanovskaia îl felicitase pe Biden şi îşi exprimase speranţa că 'noul preşedinte al Statelor Unite se va întâlni în curând cu preşedintele ales în mod corect al unui Belarus nou şi liber'. Ea a subliniat că Biden a adoptat 'de mai multe ori poziţii ferme în sprijinul poporului belarus'.

Lukaşenko apreciase, în aceeaşi zi, că alegerile din SUA au fost 'o parodie de democraţie' şi a afirmat că nu se aşteaptă la o schimbare în relaţiile cu Washingtonul, indiferent de rezultat.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO