Stiati ca si podurile danseaza? Vezi aici cum se balanseaza cel de pe Volga

Dată publicare: 22-05-2010 00:00
Dată actualizare: 04-11-2012 09:53


Cea mai buna dovada se gaseste in sudul Rusiei. Un pod rutier si pietonal de pe Volga se balanseaza de parca ar fi din plastic, nu din otel si beton armat.

De vina e chiar fluviul, al carui debit a crescut spectaculos din cauza ploilor torentiale, si provoaca trepidatii extrem de puternice, care ameninta sa rupa in bucati podul lung de sapte kilometri.

Se pare ca unul stalp a cedat sub presiunea apei si din cauza lui intreaga structura e in pericol.

Autoritatile din Volgograd au inchis circulatia pe pod, dar culmea, se gasesc destui localnici care pasesc pe el, aparent nederanjati de faptul ca sunt zgaltaiti mai rau ca intr-un carusel.

Autoritatile locale se mai gandesc daca sa inchida de tot podul sau sa reia partial circulatia doar in zilele de seceta, cand apa e mai putina si podul doar scartaie, nu se si balanseaza.

Aceste scene amintesc frapant de cele petrecute acum 70 de ani, in statul Washington. Podul Tacoma Narrows s-a prabusit in scurt timp de la inaugurare.

Cauza dezastrului a stat in faptul ca proiectantii n-au tinut cont de vant. Din fericire, nimeni nu si-a pierdut viata atunci, iar podul a fost reconstruit.

Tags: curiozitati,


VIDEO PROTVPLUS.RO