Statul Islamic a ajuns pana in Rusia. Lupte intre jihadisti si fortele antiteroriste, in Caucaz


Ultimul update: Miercuri 05 August 2015 06:51
Data publicarii: Duminica 02 August 2015 17:47
Categorie: Stiri externe
OMON, luptator antiterorist rus

Cea mai temuta organizatie terorista are acum si o „filiala” in Rusia. Anuntul a fost facut de Kremlin, cu prilejul anihilarii unui grup inarmat in Caucaz

Opt combatanti islamisti care isi asumasera afilierea Statul Islamic au fost ucisi in Daghestan, mica republica din Caucazul de Nord, au anuntat duminica serviciile de securitate ruse. Potrivit Agerpres, care citeaza AFP, fortele special ale Moscovei au combatut "un grup inarmat" intr-o padure situata in apropiere de Cecenia.

Comitetul national antiterorist al Rusiei a facut anuntul fara sa indice cand exact a avut loc confruntarea. Mai important, comunicatul precizeaza ca rebelii isi asumasera recent afilierea la gruparea terorista Statul Islamic si erau implicati in o serie de atentate impotriva politistilor. Unul dintre combatantii ucisi este Adam Taghilov, care a organizat un atac asupra capitalei cecene Groznai, in decembrie 2014. 14 membri ai fortelor de securitate au murit in ciocnirea cu rebelii

Incidentele armate si atacurile impotriva autoritatilor si fortelor de ordine sunt frecvente in Daghestan, mica republica vecina Ceceniei, unde activeaza organizatia jihadista „Emiratul Caucazian”, al carei scop este alungarea rusilor din zona si crearea unui stat islamist. Conducatorul gruparii, Aliasab Kebekov, a fost ucis de fortele speciale ruse in aprilie, insa deja multi dintre sustinatorii sai isi anuntasera trecerea la ISIS.

La sfarsitul lunii iunie, un purtator de cuvant al Statului Islamic a anuntat crearea unei noi provincii, cea a Caucazului, insa Emiratul a continuat sa actioneze independent. Confruntarea anuntata acum este prima care ar demonstra ca intreaga rebeliune islamista din Caucazul rus s-a raliat la Statul Islamic. In randul acestei grupari lupta deja intre 1.000 dsi 2.000 de cetateni rusi, potrivit serviciilor de informatii de la Moscova.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO