SUA, lovite de criza din lanțurile de aprovizionare. Rafturile ar putea fi goale de sărbători

Ultima actualizare: 13-10-2021 19:56

Cu porturile pline de nave care aşteaptă să descarce marfa şi lipsă de şoferi de camioane şi muncitori, Statele Unite se confruntă cu o criză a aprovizionării, care se adânceşte tot mai mult.

Gigantul Apple a anunţat că ar putea să reducă producţia noilor modele de telefon iPhone 13, cu 10 milioane de unităţi. Asta din cauza penuriei globale de cipuri de computer. Una peste alta, Casa Albă a recunoscut că „s-ar putea să fie rafturi goale în magazine”, în perioada sărbătorilor.

Criza globală generată de întârzierile în lanţul de aprovizionare are efecte vizibile în Statele Unite: preţuri mai mari în magazine si benzinării. De asemenea, spun specialiştii, redresarea economică încetineşte.

Totul e din cauza pandemiei. Pandemia a dat peste cap toate pieţele”, a reacționat Mark Zandi, economist-șef la Moody's Analytics.

De vină ar fi închiderea fabricilor din China

Megan Greene, Facultatea Kennedy de Guvernare și Administrație Publică de la Harvard: „Situaţia e cauzată, pe de o parte, de închiderea fabricilor din China, din cauza focarelor cu tulpina Delta. Sau de ţintele de emisii poluante, care forţează fabricile din China să se închidă. În Statele Unite, problema ţine mai mult de forţa de muncă. E lipsă de angajaţi în porturi şi şoferi de camion care să transporte bunurile din containere până la magazine”.

În marile porturi americane, zeci de nave de transport aşteaptă să-şi descarce marfa.

Stephen Bor, Paza de Coastă SUA: „Sunt mai multe nave în larg decât locuri de acostare pentru ele. Funcţionăm, pur şi simplu, ca un serviciu de rezervare în Oceanul Pacific”.

Iar comercianţii rămân fără marfă, când mai sunt câteva săptămâni până la sărbători.

Situaţia urmează să se înrăutăţească, avertizează experții

În mod normal, până acum aveam 95% din produsele de sărbători. De obicei, erau livrate până în august. Încă primim colete în fiecare zi, vin cu încetinitorul. Am fost nevoită să anulez multe comenzi”, a declarat proprietara unui magazin.

Experţii agenţiei internaţionale de rating Moody's avertizează că situaţia urmează să se înrăutăţească, în parte, pentru că nu există un efort global coordonat pentru a susţine funcţionarea optimă a reţelei mondiale de transport şi logistică.

Mark Zandi, economist-șef Moody's Analytics: „Avem o iarnă 'friguroasă' înainte, şi mulţi oameni vor avea de suferit din punct de vedere financiar”.

Pe de altă parte, penuria de cipuri, fără de care nu pot funcţiona milioane de produse de la telefoane şi computere, până la electrocasnice şi autoturisme, constituie o altă sursă a crizei.

Gigantul Apple a anunţat că este nevoit să reducă producţia noilor telefoane iPhone 13 cu până la 10 milioane de unităţi, ceea ce înseamnă cam 11 la sută din obiectivul propus... Tot din cauza lipsei cipurilor. Vestea a stârnit îngrijorarea investitorilor şi, imediat, acţiunile Apple au scăzut cu 1.2 procente.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
iBani
Cum punem la treabă banii economisiți lunar

18:06
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 19 Octombrie 2021

28:47
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
How To TikTok
Cum faci Live-uri plătite pe TikTok

06:36
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 16 Octombrie 2021

32:46
Alt Text!