Stare de urgenta in Washington si New York din cauza uraganului Sandy.Flota militara,trimisa in larg


Ultimul update: Miercuri 31 Octombrie 2012 13:51
Data publicarii: Sambata 27 Octombrie 2012 07:23
Categorie: Stiri externe

Guvernatorul statului New York si primarul Washingtonului au declarat vineri stare de urgenta o data cu apropierea uraganului Sandy, care ar putea lovi in urmatoarele zile coasta de nord-est a Statelor Unite dupa ce a facut 38 de morti in Caraibe.

Guvernatorul Andrew Cuomo a "declarat stare de urgenta in (statul) New York pentru a se pregati pentru un eventual impact al uraganului Sandy", a declarat acesta intr-un comunicat, scrie Mediafax.

"Responsabilii vor lucra in weekend pentru a se asigura ca locuitorii (Washingtonului), companiile si infrastructura sunt pe cat se poate de pregatite pentru consecintele acestei furtuni", a declarat la randul sau primarul capitalei americane Vincent Gray.

Acesta mentioneaza printre consecintele eventuale "ploi puternice, drumuri inundate, rafale violente de vant si intreruperi ale energiei electrice, precum si inundatii de-a lungul Potomac", fluviul care traverseaza orasul.

La randul sau, primarul New York-ului Michael Bloomberg a precizat in cadrul unei conferinte de presa ca autoritatile locale iau asteapta trecerea furtunii peste New York incepand cu duminica seara.

Acesta a prevenit ca este vorba despre "o furtuna foarte periculoasa" si a invitat localnicii sa "fie atenti la informatiile publicate".

Sandy, care a provocat 38 de morti in Caraibe, traversa vineri insulele Bahamas si ameninta sa loveasca imediat dupa weekend coasta foarte populata de nord-est a Statelor Unite, chiar mai puternic decat uraganul Irene care a ucis 47 de persoane in 2011.

Acesta ar putea lovi direct New York la inceputul saptamanii, conform meteorologilor. Insa inainte sa soseasca, acesta ar putea fi retrogradat la rangul de furtuna tropicala, ramanand totusi insotit de cantitati importante de precipitatii incepand cu luni.

"Lucram alaturi de partenerii nostri federali si locali pentru a urmari evolutiile furtunii si a organiza un raspuns coordonat", a precizat Cuomo.

Bloomberg a declarat la randul sau ca lucreaza "in prezent pentru (...) a asigura ca daca oamenii vor trebui evacuati, vom avea la dispozitie 65 de adaposturi complet aprovizionate".

Primarul a adaugat ca o oprire a ciculatiei trenurilor de la periferii si a autobuzelor este posibila. Aeroporturile new-yorkeze JFK, LaGuardia si Newark, care adapostesc fiecare zilnic milioane de calatori, ar putea de asemenea fi paralizate.

Cu toate acestea, Michael Bloomberg a sfatuit populatia sa ramana calma, subliniind posibilitatea ca furtuna sa piarda din intensitate pana atunci, asa cum a fost in cazul Irene care nu a trecut direct pe deasupra orasului.

"Aceasta furtuna ar putea doar sa ne faca sa spunem «Iata, ploua» si nimic mai mult. Speram ca asa va fi", a declarat acesta. "Credeam ca Irene o sa fie un adevarat dezastru pentru orasul nostru si in final nu am avut practic nicio paguba".

FLOTA MILITARA, TRIMISA IN LARG

Marina americana a decis vineri sa trimita in larg aproximativ 20 de nave militare aflate in prezent stationate la baza militara Norfolk (Virginia, est) si in imprejurimi din cauza trecerii in 48 de ore a uraganului Sandy peste coasta atlantica, relateaza AFP.

"Fiind data traiectoria actuala a furtunii, am luat decizia de a scoate in larg flota", a afirmat intr-un comunicat amiralul Bill Gortney, unul dintre principalii responsabili ai US Navy.

Parasind portul, navele au timp sa traverseze zona care va fi afectata de uragan inainte de sosirea acestuia, evitand asfel sa fie avariate de valuri sau sa deterioreze docurile.

Printre navele plasate in "Starea de iesire Alpha", conform termenilor marinei, figureaza si portavioanele nucleare USS Harry-Truman, un port-elicoptere, trei crucisatoare, opt distrugatoare, nave amfibii de asalt si petroliere.

Alte nave in curs de intretinere sau care nu sunt capabile sa paraseasca portul trebuie sa-si intareasca ancorarea.

Ambasadorul SUA: Evaziunea fiscala din Romania poate depasi bugetul de stat
Tur de forta pe ultima suta de metri a campaniei electorale, pentru Barack Obama si Mitt Romney
Rusia critica SUA cu privire la respectarea Drepturilor Omului
VIDEO PROTVPLUS.RO