Siria: tancurile prezidentiale au plecat spre Derra. Urmeaza macelul?!

Ultima actualizare: 19-04-2012 02:02

Teroare in Siria dupa 6 saptamani de conflicte intre putere si opozitie. Presedintele Bashar al-Assad a trimis tancurile si detasamente de lunetisti in Derra, epicentrul protestelor.

Toata lumea se teme acum, ca va proceda ca tatal sau, care in anii '80 a ras de pe harta tarii orasul Hama.

Sprijiniti de blindate si tancuri, 3.000 de militari au patruns noaptea trecuta in Dera cu ordinul de a reduce la tacere orice voce care se mai incumeta sa ceara caderea regimului Assad.

Soldatii trag in toate directiile, iar protestatarii s-au refugiat in moschei, de unde lanseaza apeluri disperate.

Potrivit agentiei France Presse, armata ar fi tras deliberat si in rezervoarele de apa ale orasului pentru a aduce populatia in pragul disperarii.

Trupuri neinsufletite zac de ore-n sir pe strazi, iar localnicii nu le pot recupera de teama sa nu fie si ei impuscati.

"In Orientul Mijlcoiu nu se poate face razboi fara Egipt si nici pace fara Siria". Butada ii apartine fostului secretar de stat american Henri Kissinger si sugereaza ca tot ceea ce se petrece in Siria are un impact urias asupra Orientului MIjlociu.

Aliat strategic al Iranului, Siria este in acelasi timp un sustinator activ al gruparilor integriste Hamas si Hezbollah. In plus a fost mereu statul cel mai ostil unei paci cu Israelul. Tot atitea motive pentru care Siria reprezinta un jucator cheie in regiune.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO