Silvio Berlusconi va cere gratierea prezidentiala:"Doar asa se poate restabili democratia in Italia"

Dată publicare: 03-08-2013 07:05
Dată actualizare: 06-08-2013 06:55


Silvio Berlusconi

Fostul premier italian Silvio Berlusconi, condamnat la patru ani de inchisoare in dosarul Mediaset, va cere gratierea presedintelui Giorgio Napolitano, apropiatii lui argumentand ca doar asa se poate "restabili democratia" in Italia.

Liderii grupurilor PdL din Senat si Camera Deputatilor, Renato Schifani si Renato Brunetta, au anuntat ca vor adresa presedintelui Giorgio Napolitano o cerere de gratiere a lui Berlusconi, "pentru restabilirea democratiei in Italia".

Solicitarea va fi depusa luni, cand presedintele revine din concediu.

"Vom actiona rapid, pentru redarea, conform Constitutiei, a libertatii si democratiei care au fost afectate de aceasta sentinta", a declarat Schifani, liderului grupului Partidului Poporul Libertatii (PdL) din Senatul italian.

"Daca solicitarea de gratiere nu va primi un raspuns afirmativ, stim toti ce trebuie sa facem: sa aparam democratia din Italia", a spus, la randul sau, Renato Brunetta, liderul grupului deputatilor PdL.

Ministrii si parlamentarii care fac parte din partidul lui Silvio Berlusconi avertizeaza ca sunt pregatiti sa demisioneze in semn de protest fata de condamnarea definitiva a fostului premier, care solicita reformarea justitiei, amenintand cu alegeri anticipate.

"Este o sentinta fara fundament. Spre mine s-a aruncat doar cu noroi", a declarat Berlusconi vineri dupa-amiaza, conform Corriere della Sera.

Berlusconi, presedintele Partidului Poporul Libertatii (PdL, de centru-dreapta), a organizat o reuniune cu colegii parlamentari, cerand reformarea justitiei pentru a se evita condamnari precum cea care il vizeaza.

"Altfel, vom cere organizarea de alegeri anticipate si vom invinge. Nu ne putem sustrage de la obligatia reformarii justitiei", a avertizat Berlusconi, care, conform legii, nu va avea voie sa candideze timp de sase ani dupa o condamnare definitiva.

Condamnarea lui Berlusconi risca sa genereze o criza politica de proportii, in contextul in care Guvernul condus de Enrico Letta este sustinut atat de Partidul Democrat (de stanga), cat si de formatiunea lui Berlusconi, PdL.

Liderii grupurilor PdL din Senat si Camera Deputatilor, Renato Schifani si Renato Brunetta, au avertizat ca vor merge la Presedintie pentru a prezenta demisiile tuturor membrilor formatiunii care detin functii guvernamentale sau locuri in Parlament.

La randul sau, secretarul general al PdL, Angelino Alfano, care este si ministru de Interne in Guvernul de uniune dreapta-stanga condus de Enrico Letta, a declarat dupa reuniune: "Suntem pregatiti sa demisionam pentru a ne apara idealul".

Procuratura din Milano a emis vineri ordonanta de executare a pedepsei de catre Silvio Berlusconi, care trebuie sa ispaseasca un an de inchisoare in dosarul Mediaset, dar probabil va fi plasat in arest la domiciliu sau va efectua munca in folosul comunitatii, dupa o procedura complicata.

Potrivit Corriere della Sera, Procuratura din Milano a emis ordonanta de punere in aplicare a condamnarii confirmata joi de Curtea de Casatie. Silvio Berlusconi, 76 de ani, fusese condamnat in prima instanta si in apel la patru ani de inchisoare pentru frauda fiscala, cu o interdictie de cinci ani privind detinerea de functii publice.

Pedeapsa de condamnare la inchisoare a fost confirmata de instanta suprema, care a decis rejudecarea la Curtea de Apel din Milano a sanctiunii suplimentare, cea de interzicere a functiilor publice. In privinta condamnarii la inchisoare, trei din cei patru ani beneficiaza de o amnistie, astfel ca Berlusconi ar avea de executat doar un an de inchisoare.

Insa fostul premier italian ar putea fi plasat in arest la domiciliu sau ar putea efectua munca in folosul comunitatii. Avocatii fostului premier italian vor avea la dispozitie 30 de zile pentru a stabili masurile alternative inchisorii. In practica, optiunea avocatilor apararii va putea fi anuntata pana pe 16 septembrie, dat fiind ca va fi si o perioada de vacanta.

Avocatii vor trebui sa propuna arestul la domiciliu sau munca in folosul comunitatii. Vineri, Procuratura a trimis si Senatului mandatul de punere in aplicare a sentintei, in conformitate cu Legea pentru combaterea coruptiei, care prevede ca, in cazul unei condamnari definitive, demiterea din functie sa fie validata de Camera parlamentara din care face parte persoana condamnata.

Comisia pentru imunitate a Senatului se va reuni saptamana viitoare pentru a lua o decizie in cazul lui Berlusconi. Ulterior, va avea loc vot secret in plenul Senatului. Cazul se refera la achizitionarea de catre trustul Mediaset a drepturilor de difuzare a aproximativ 3.000 de filme produse de companii precum Paramount si Fox.

Trustul Mediaset, apartinand familiei lui Silvio Berlusconi, a fost gasit vinovat ca a cumparat drepturi de difuzare, in intervalul 1995 - 1998, la preturi majorate intentionat, prin intermediul unor companii offshore, in scopul comiterii unor fraude fiscale.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO