Si-a construit un imperiu cu 700 de dolari imprumutati. De la copil al strazii la miliardar

John Paul DeJoria

John Paul DeJoria este exemplul cel mai bun atunci cand vorbim despre “visul american”. A fost copil al strazii pana la  20 de ani, apoi un profesor de matematica l-a ambitionat sa se apuce de ceva, spunandu-i ca n-o sa faca nimic in viata.

 

Primul job a fost de om de serviciu. Ulterior a inceput sa joace la Bursa din New York. Astfel, a reusit sa puna pe picioare doua companii importante - John Paul Mitchell Systems si Patrón Spirits.

Astazi, DeJoria a ajuns la o avere de peste 4 miliarde de dolari.

Intr-un interviu publicat de Forbes, DeJoria povesteste despre copilaria traita in saracie si despre cum a reusit sa ridice doua companii de succes in America.

Citește și
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Am crescut la periferia Los Angelesului si nu stiam ca aveam o situatie precara, pentru ca toti cei din jurul nostru traiau la fel. Imi aduc aminte ca, intr-o zi, cand eram in liceu, a venit mama acasa si ne-a spus mie si fratelui meu ‘Mai avem doar 27 de centi, dar avem mancare in frigider, avem o mica gradina in spatele casei, suntem fericiti, deci suntem bogati’”, isi aduce aminte miliardarul.

John Paul DeJoria este fiul unui imigrant italian, crescut in suburbiile Los Angelesului, unde, dupa divortul parintilor, obisnuia sa petreaca majoritatea timpului pe strazi. La noua ani a inceput sa vanda felicitari de Craciun si ziare pentru a-si intretine familia. Atunci cand mama nu i-a mai putut intretine pe el si pe fratele sau, i-a trimis la orfeliant.

Desi si-a petrecut copilaria pe strada, si-a schimbat radical atitudinea atunci cand un profesor de matematica de la liceu i-a spus ca nu va face nimic in viata. A absolvit liceul in 1962 si s-a inrolat in Marina, dupa ce anterior incercase mai multe slujbe, de la om de serviciu la agent de vanzari.

DeJoria a intrat in industria produselor de ingrijire a parului atunci cand s-a angajat la Redken Laboratories, dar a fost concediat repede in urma unor neintelegeri avute cu seful.

In 1980 si-a facut propria companie de produse de ingrijire a parului - John Paul Mitchell Systems, impreuna cu hair-stylist-ul Paul Mitchell, afacere pentru care s-a imprumutat de 700 de dolari. In prezent, compania are venituri anuale de peste 900 de milioane de dolari.

Lucrurile n-au mers bine de la inceput si, pentru a doua oara in viata, s-a intors pe strada.

Cand am inceput cu John Paul Mitchell Systems, in 1980, am locuit in masina doua saptamani. Atunci lucrurile stateau mai prost ca acum, atunci inflatia era 12%, iar somajul depasise 10%”, isi aminteste acesta.

Cu a doua companie, pe care a fondat-o in 1989 - Patrón Spirits Company - vinde peste 2 milioane de baxuri de tequila pe an. A mai pus pe picioare si un lant de cluburi de noapte, pe care l-a vandut in 2006, pentru suma de 350 de milioane de dolari.

Cum a reusit DeJoria sa ajunga de la copil al strazii la om de afaceri prosper si, mai ales, ce-i sfatuieste pe tinerii antreprenori

Trebuie sa tina cont de doua lucruri. Primul – sa fie pregatiti pentru a fi respinsi de catre oameni, sa li se spuna ca nu au nevoie de produsele pe care le vand. Sa fie constienti ca, inainte de a li se deschide o usa, li se inchid altele 100 in nas. Al doilea – diferenta dintre un om de afaceri de succes si unul fara success este ca acela care are succes face toate lucrurile pe care cel fara succes nu vrea sa le faca. Indiferent de domeniul in are activeaza, sa se asigure ca produsele lor sunt atat de bune incat oricine va dori sa faca afaceri cu ei”, spune DeJoria.

Cititi si:

Blestemul de a te naste fata: omorate la nastere in India, vandute ca sotii in Azerbaidjan

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Mark Zuckerberg, seful Facebook, are FarmVille in realitate: mananca numai ce omoara cu mana lui
Mark Zuckerberg, seful Facebook, are FarmVille in realitate: mananca numai ce omoara cu mana lui

Asa cum va imaginati probabil, sa fii cel mai tanar miliardar al lumii are anumite avantaje. Unul dintre ele ar fi faptul ca poti sa faci ce vrei, cand vrei. Poti sa-ti faci un FarmVille adevarat din care sa te infrupti la fiecare masa. Like?

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar
Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar

SUA vor găzdui vineri o reuniune virtuală a donatorilor de ajutor internaţional pentru Ucraina, aşa-numitul Grup de contact în format Ramstein, după ce Congresul american a aprobat un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.