Se scufunda Lumea. Insulele din Dubai, inghitite de ocean

Ultima actualizare: 01-11-2012 00:31

Arhipelagul cunoscut sub numele de “Harta Lumii”, considerat  luxul suprem, chiar si de catre excentricii din Dubai, se scufunda. Nici cei mai inzestrati arhitecti si ingineri nu pot invinge forta naturii.

Insulele in forma tarilor lumii au inceput sa fie inghitite de apele Oceanului Indian.

Potrivit The Telegraph, aceasta ipoteza este bazata pe o serie de dovezi depuse la un tribunal din Emiratele Arabe Unite.

Un avocat din Marea Britanie, reprezentat al unei firme care a actionat in judecata compania constructoare a arhipelagului, sustine ca tarmurile insulelor au inceput sa se erodeze, iar canalele navigabile se colmateaza (n.r. astupare a porilor unui material prin introducerea unei materii coloidale in masa lui).

“Insulele se scufunda gradual in apele oceanului”, a declarat avocatul Wilmot-Smith, reprezentantul Penguin Marine, firma care a cumparat drepturile de a asigura transportul cu barca spre insule.

Problemele aparute in urma erodarii insulelor se adauga celor create de criza financiara mondiala, care a dat peste cap planurile dezvoltatorilor.

Nakheel, firma constructoare este parte a Dudai World, conglomeratul detinut de stat care a trebuit sa fie scutit la sfarsitul lui 2009 de datorii in valoare de 25 de miliarde de dolari.

De fapt aceste probleme economice au fost si cauza procesului. Din cauza incasarilor mici din turism, Penguin Marine incearca sa scape de contract, pe care il considera pagubos. Acesta implica plata unei taxe anuale de aproape 1 milion de dolari catre Nakheel.

Compania constructoare se apara si spune ca 70% dintre cele 300 de insule din arhipelagul “Harta Lumii” au fost vandute. Nakheel este si in spatele proiectului “Palmierul”, ale carui insule au fost daruite sau vandute unor celebritati, incluzandu-i pe David Beckham sau Michael Owen.

Insa cei de la Penguin spun ca afacerile pe insula “s-au oprit efectiv”, iar avocatul Wilmot-Smith a descries proiectul ca “mort”.

Pe de cealalta parte, Graham Lovett, reprezentantul Nakheel, a spus ca proiectul nu este mort, ci “in coma” si i-a asigurat pe cei de la Penguin ca vor castiga bani intr-un final.

Cat despre procesul de scufundare a insulelor, reprezentantii firmei constructoare au respins aceasta ipoteza.

Lucruri inedite despre arhipelagul "Harta Lumii"

- “Harta Lumii” (n.r. “The World” sau “World Islands”) este un arhipelag artificial format din mai multe insule construite in asa fel incat sa arate ca un plan al Pamantului. A fost dat in folosinta in 2008.

- Este situat la 4 kilometri de coasta Dubaiului. Firma costructoare Nakheel Properties l-a creat la cererea seicului Mohammed bin Rashid Al Maktoum, conducatorul Dubaiului;

- Aria insulelor variaza de la 14.000 la 42.000 de metri patrati, distanta dintre ele este de aproximativ 100 de metri.

- Sunt construite din 321 de milioane de metri cubi de nisip si 31 de milioane de metri cubi de piatra;

- Costurile de constructie au fost estimate la 14 miliarde de dolari in 2005:

-Preturile standard ale insulelor au variat intre 15 si 50 de milioane de dolari, iar unele insule au ajuns si la 200 milioane de dolari.

- 70% dintre insule au fost vandute pana acum;

-In ianuarie 2009, Daily Mail, scria ca insula “Marea Britanie” a ar fi fost achizitionata de cantaretul Rod Stewart

- Mohammed bin Rashid Al Maktoum i-a facut cadoul lui Michael Schumacher una dintre insule cu ocazia ultimului Grad Prix la care a participat pilotul de Formula 1, in octombrie 2006

- S-a zvonit ca Brad Pitt si Angelina Joile ar fi cumparat insula "Etiopia"

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO