Scandal la ședința Consiliului de Securitate al ONU. China atacă SUA: "Aţi provocat suficiente probleme în lume"

Ultima actualizare: 25-09-2020 14:16
Zhang Jun
Twitter

Ambasadorul chinez la ONU Zhang Jun a atacat în mod foarte virulent Statele Unite, într-o videoconferinţă a Consiliului de Securitate al ONU pe tema viitorului guvrnanţei mondiale, la care au participat mai muşţi şefi de stat şi miniştri, relatează AFP.

”Ajunge! Aţi provocat suficiente probleme în lume”, a tunat la finalul şedinţei Zhang Jun, sub priviriea nepăsătoare a secretarului general al ONU Antonio Guterres.

”Înainte să-i arătaţi cu degetul pe alţii, care este cauza celor şapte milioane de cazuri şi peste 200.000 de morţi în Statele Unite?”, a întrebat ambasadrul chinez, care a acuzat Washingtonul de răspândirea ”virusului dezinformării”, de faptul că”minte” şi că ”înşală”, potrivit News.ro.

”Asta nu va rezolva nicio problemă”, ”încetaţi să politizaţi virusul” SARS-CoV-2, ”o mare putere trebuie să se comporte ca o mare putere”, a insistat Zhang Jun, după care a fost susţinut apăsat de către omologul său rus Vasili Nebenzia.

Ambasadoare SUA: ”Partidul Comunist chinez a ascuns originile acestui virus”

 

În cadrul reuniunii - conduse de către preşedintele Nigerului Issoufou Mahamadou şi la care au participat liderii tunisian şi eston şi şefii diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, franceze Jean-Yves Le Drian -, ambasadoarea americană Kelly Craft a reiterat acuzaţiile formulate de către Donald Trump marţi în Adunarea Generală (AG) a ONU.

”Mi se face greaţă, mi-e ruşine de acest Consiliu, sunt dezgustată de conţinutul dezbaterilor de azi” şi de membrii ei care au ales ”să se concentreze asupra ranchiunelor politice în loc de problema crucială” pusă în discuţie, a declarat diplomata americană la începutul intervenţiei sale.

”Decizia Partidului Comunist Chinez (PCC, unic) de a ascunde originile acestui virus, de a-i minimaliza pericolul şi de a suprima cooperarea ştiinţifică a transformat o epidemie într-o pandemie mondială”, a denunţat Kelly Craft în discursul pe care l-a susţinut.

”Încă şi mai important, aceste decizii costă sute de mii de vieţi în lume. Sute de mii”, a insistat ea.

În timpul replicii ambasadorului chinez Zhang Jun, omoloaga sa americană Kelly Craft a dispărut de pe ecran şi a fost înlocuită cu un diplomat de rang inferior de la misiunea americană la ONU.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO