Sarkozy: Parisul si Londra gata sa atace Libia, daca bombardeaza populatia

11-03-2011 17:46

Sarkozy si Cameron

Franta si Marea Britanie sunt dispuse sa participe la actiuni "tintite" contra fortelor regimului colonelului Muammar Ghaddafi, in cazul in care acestea utilizeaza "arme chimice" sau bombardeaza populatia, scrie Mediafax.

"Impreuna cu (premierul britanic) David Cameron, (noi,) englezii si francezii, ne-am exprimat disponibilitatea, cu conditia expresa ca ONU sa doreasca acest lucru, ca Liga Araba sa il accepte si ca autoritatile libiene, pe care noi dorim sa le vedem recunoscute, sa il doreasca, pentru (inteprinderea unor) actiuni tintite, pur defensive, doar in cazul in care (Muammar) Ghaddafi ar utiliza arme chimice sau aviatia contra populatiei care manifesteaza in mod pasnic", a declarat Sarkozy.

Seful de stat francez a facut aceste declaratii in fata presei, la sosirea la un summit al liderilor tarilor Uniunii Europene (UE) consacrat conflictului din Libia.

El a pledat, de asemenea, ca Uniunea sa recunoasca, asa cum a facut Franta, opozitia libiana fata de regimul lui Muammar Kadhafi, reprezentata prin Consiliul National de Tranzitie (CNT).

Proteste la Benghazi

Peste 10.000 de persoane s-au adunat vineri in orasul Benghazi, fieful rebeliunii din Libia, cerand retragerea de la putere a lui Muammar Ghaddafi.

Al doilea oras ca marime din Libia, situat la 1.000 de kilometri est de capitala, a devenit scena revoltei initiata la jumatatea lunii februarie.

Pe o pancarta scria "Multumim Frantei" dupa decizia presedintelui Nicolas Sarkozy de recunoastere a Consiliului national format de opozitia libiana.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO