"Salariul" unui cersetor roman in Londra: 1200 lire/luna. Telegraph: Guvernul britanic e prizonier

romi

Un reportaj al ziarului The Telegraph aduce din nou in atentie neputinta guvernului britanic in fata cersetorilor romani. Zeci de romi planuiesc sa se intoarca de unde au fost alungati dupa ce guvernul britanic le-a "platit o vacanta" in Romania.

Marea Britanie este prizoniera legislatiei europene privind libertatea de miscare, scrie The Telegraph care a mers pe urmele catorva din cei peste 20 de cersetori romani expulzati din Marea Britanie saptamana trecuta, unde cerseau intr-unul dintre cele mai exclusiviste si scumpe cartiere londoneze – Park Lane.

In ultimele luni, Viorica Sandhu si fiica ei Sonia traiau din mila trecatorilor pe una dintre cele mai scumpe strazi din lume, unde rezidentii stau in case de milioane de lire, iau cina la hotelul Dorchester si isi cumpara masini de un sfert de milion de lire. In urma cu o saptamana cele doua femei alaturi de alti 60 de romani au fost evacuati dintr-o tabara improvizata si murdara, amplasata pe o bucata de iarba din parcul central din Park Lane. Guvernul britanic a platit costurile pentru ca 21 dintre ei sa fie repatriati.

Romanii le-au povestit ziaristilor britanici ca promit sa se intoarca de unde au plecat. "Ministerul de afaceri interne i-a platit pentru a merge intr-o scurta vacanta. Mai mult, guvernul este prizonierul legislatiei europene privind libertatea de miscare si nu are nicio putere de a-i opri sa se intoarca" este concluzia britanicilor.

"Ma voi intoarce fara nicio grija. De acolo pot sa le trimit bani copiilor mei si sa-mi castig existenta. Aici nu am slujba, nu am masina, nu am nimic" a declarat in reportaj Sonia Sandhu, in varsta de 36 de ani si mama a 8 copii. Femeia a amenintat ca data viitoare se va intoarce in Marea Britanie cu tot cu copiii ei. Sonia traieste intr-un sat, situat la 90 de kilometri de Bucuresti. "Nu ai cum sa traiesti in Romania" sustine ea in fata ziaristilor.

Citește și
hoti romani
Paris Match publica imagini cu tiganii romani in actiune la Paris. Cum sunt jefuiti trecatorii
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Cersetorii romani au "salarii" de 1200 de lire pe luna in Park Lane

Sonia si mama ei Viorica castigau fiecare cate 40 de lire pe zi (1200 de lire pe luna) in Londra. Tintele lor in Park Lane erau arabii si musulmanii care isi faceau in zona cumparaturile si pentru care a da saracilor bani este o "obligatie religioasa". In Romania, statul nu le poate oferi mai mult de 20 de lire pe luna. Femeile strang acum bani pentru biletul de autobuz catre Marea Britanie. "Daca-mi dau cea mai darapanata casa acolo este bine. Pot sa muncesc si sa trimit bani copiilor. Pot sa am grija de batrani, sa fac curat, sa gatesc, sa am grija de copii. Chiar sa lucrez ca gunoier", spune Sonia.

Si Ciprian Ferariu, 33 de ani, din Saveni planuieste sa se intoarca in Marea Britanie peste 3 saptamani. El, mama lui, Maria, 52 de ani, si nepotul ei Bostan Vasile, 35 de ani, s-au intors in Romania cu avionul si masina - din banii contribuabililor britanici. In Londra, mama lui cersea in timp ce barbatii culegeau fier pentru vandut, lucru care le aducea 50 de lire pe saptamana.

Cel mai ieftin mod de a scapa de cersetorii romani din Londra

Autoritatile britanice recunosc ca plata costurilor de expulzare este un mod ieftin de a scapa de cersetorii romani de pe strazile Londrei. Alternativa este o batalie legala costisitoare care poate incepe doar dupa ce romii isi depasesc durata legala de sedere de 90 de zile.

"Mesajul nostru e ca cei care au depasit termenul de 90 de zile de stat in tara si nu au dreptul sa stea aici, sa accepte zborurile gratuite de intoarcere in tara de origine, altfel vor fi arestati" spune Paul Wylie, seful departamentul pentru imigratie. Britanicii se tem ca din ianuarie 2014, cand se vor ridica restrictiile de munca, nu vor mai avea niciun fel de control asupra fluxului de imigranti din Romania si Bulgaria. De aceea Guvernul de la Londra incearca sa ia o serie de masuri pentru a se proteja, inclusiv prin interdictii pentru cei care au comis infractiuni pe teritoriul britanic.

Romii se simt discriminati si aici si in Marea Britanie

Unii dintre ei insista ca au venit in Marea Britanie pentru a cauta de lucru, iar acum sunt blocati deoarece nu pot gasi nimic fara o adresa stabila. Altii pur si simplu afirma ca asteapta ca autoritatile sa le ofere locuri de munca si cazare si nu se grabesc sa plece nicaieri.

Indiferent care ar fi adevarul, oficialii municipali si politia ii acuza de cersit, furt din buzunare si compartement antisocial, in timp ce proprietarii si administratorii hotelurilor si magazinelor din vecinatate sunt furiosi din cauza mizeriei create. Zone intregi de iarba sunt pline de gunoi, de la valize la paturi murdare si resturi de mancare, iar tufisurile au fost transformate in fose deschise urat mirositoare.

Luni, cand o parte dintre ei au fost expulzati membrii taberei de romi au fost vazuti razand si vorbind intre ei in timp ce erau acompaniati de un lautar care canta la acordeon. In ciuda evacuarii, alti 15 romi au fost surprinsi dormind in Park Lane in zilele urmatoare.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Tiganii romani din zona de lux a Londrei au fost luati pe sus si trimisi acasa pe banii britanicilor
Tiganii romani din zona de lux a Londrei au fost luati pe sus si trimisi acasa pe banii britanicilor

63 de cersetori tigani au primit cadou bilete de avion de la politia din Londra. Disperati sa scape de ei, englezii le-au platit drumul inapoi pana in Romania.

Paris Match publica imagini cu tiganii romani in actiune la Paris. Cum sunt jefuiti trecatorii
Paris Match publica imagini cu tiganii romani in actiune la Paris. Cum sunt jefuiti trecatorii

Daily Mail a publicat in varianta online imagini cu hotii de buzunare romani si bulgari prinsi in actiune pe strazile din Paris.

Tiganii cersetori din Londra. Daily Mail:
Tiganii cersetori din Londra. Daily Mail: "30 de romani si-au instalat tabara mizera"

The Daily Mail scrie despre aproximativ 30 de tigani de origine romana care si-au instalat tabara in zona Park Lane din Londra, aproape de Marble Arch - un monument important pentru britanici.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.