Rusia expulzează personal al ambasadei SUA la Moscova, ca măsură de retorsiune faţă de expulzarea unor diplomaţi ruşi
Relaţiile dintre SUA şi Rusia, care sunt deja tensionate, s-au înrăutăţit miercuri după ce Rusia a declarat că ordonă personalului Ambasadei SUA care se află la Moscova de mai bine de trei ani să zboare acasă până la sfârşitul lunii ianuarie.
Moscova a spus că a recurs la ”măsuri de retorsiune” după ce ambasadorul rus în Statele Unite, Anatoli Antonov, a declarat că 27 de diplomaţi ruşi şi familiile lor vor trebui să părăsească SUA pe 30 ianuarie, iar alţi 27 de diplomaţi ar trebui să plece până în iunie, pentru că vizele lor nu au fost prelungite de către autorităţile americane, notează News.ro, citând CNBC.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat miercuri că Moscova consideră plecarea diplomaţilor ruşi din SUA ca un act de demitere oficială şi a spus că ”partenerii noştri americani ne-au impus acest tip de joc”.
”Considerăm cererea SUA ca fiind un act de expulzare şi intenţionăm să recurgem la măsuri de retorsiune”, a spus ea.
”Membrii Ambasadei SUA în Rusia, care au fost în misiune aici de mai bine de trei ani, trebuie să părăsească Rusia înainte de 31 ianuarie 2022”, a informat agenţia de presă rusă Tass.
Vestea vine pe fondul incertitudinii cu privire la detaliile unei întâlniri mult lăudate dintre preşedintele american Joe Biden şi preşedintele rus Vladimir Putin, în contextul temerilor că Rusia s-ar putea pregăti să invadeze Ucraina.
Secretarul de presă de la Casa Albă Jen Psaki a declarat marţi că nu are detalii noi cu privire la o posibilă întâlnire între cei doi lideri, care s-au întâlnit ultima dată în Elveţia în această vară.
Ucraina a cerut NATO să pregătească sancţiuni economice împotriva Rusiei şi să intensifice cooperarea militară cu Kievul, ministrul de Externe al ţării, Dmitro Kuleba, spunând reporterilor că ”vom chema aliaţii să se alăture Ucrainei pentru a elabora un pachet de descurajare”
Preşedintele rus Vladimir Putin a spus însă că ţările NATO care desfăşoară arme sau soldaţi în Ucraina ar depăşi ”o linie roşie” pentru Moscova şi ar putea declanşa un răspuns puternic.