Proteste masive în mai multe orașe din SUA. Un bărbat a fost împușcat în plină stradă

Ultima actualizare: 27-07-2020 09:56

În plină criză provocată de pandemie, Statele Unite se confruntă cu proteste masive în mai multe orașe mari din vestul țării.

Manifestațiile începute acum două luni, după moartea brutală a lui George Floyd în Minnesota, au escaladat în ultimele săptămâni, mai ales după ce administrația Trump a detașat forțe de ordine federale pentru a calma spiritele.

În unele locuri, manifestațiile au devenit violente, iar în Texas un bărbat a fost împușcat în plină stradă.

Incidentul a avut loc în oraşul texan Austin, în timpul unui protest împotriva brutalităţii poliţiei. Imaginile filmate de unul dintre demonstranţi surprind un autoturism care intră în mulţimea de oameni, apoi se aud mai multe focuri de armă.

Martorii spun că protestatarul împuşcat era înarmat şi s-a apropiat de maşină, după care şoferul a deschis focul şi a fugit. Poliţiştii l-au prins la scurt timp şi l-au dus în arest. Victima lui şi-a pierdut viaţa.

În oraşul californian Oakland, protestatarii au incendiat clădirea unei judecătorii, la finalul unui protest început paşnic, dar care s-a încheiat violent. Incendiul a fost stins rapid, iar manifestaţia a continuat. Demonstranţii au spart geamuri, au vandalizat clădirile cu grafitti şi au lansat artificii asupra forţelor de ordine.

În Seattle, forţele de ordine au intervenit în forţă cu gaze lacrimogene şi au folosit bastoanele din dotare ca să-i împrăştie pe manifestanţi. Autorităţile au arestat peste 40 de oameni, iar 21 de poliţişti s-au ales cu răni, cele mai multe minore.

În oraşul Portland din statul Oregon, protestele continuă de luni întregi, stimulate de prezenţa trupelor federale trimise în oraş de preşedintele Donald Trump. Liderul de la Casa Albă susţine că a cerut agenţiilor federale să oprească violenţele, dar oficialii statali şi autorităţile locale spun că prezenţa lor a înrăutăţit lucrurile.

Protestatar: „Suntem toţi născuţi aici. Astea sunt străzile noastre, acela e gardul nostru şi e pe proprietatea noastră, să-l dea jos. A fost deja declarat ilegal, să-l dea jos şi să plece din oraşul nostru. Poliţia noastră făcea o treabă bună, încă fac o treabă bună”.

Protestatar: „Guvernul pe care-l avem nu ne ascultă cu adevărat, nu ţine cont că vrem justiţie dintotdeauna. Acum am spus, ajunge. Vrem schimbare, vrem justiţie şi asta facem în seara asta şi de aici înainte”.

Preşedintele american a anunţat că va trimite trupe federale şi în Chicago, pentru a ajuta poliţiştii locali să combată infracţionalitatea. Numai că primarul oraşului nu este de acord cu venirea agenţilor trimişi de Washington şi spune că va face tot posibilul să-i ţină la distanţă.

Lori Lightfoot, primarul din Chicago: „Nu vom permite trupe federale în orașul nostru. Nu vom tolera agenți fără nume care să ridice oameni de pe stradă, încălcându-le drepturile și arestându-i. Asta nu se va întâmpla aici, în Chicago. Dacă depășesc limita, nu vom ezita să folosim toate mijloacele pe care le avem pentru a opri trupele și agenții nedoriți la noi în oraș”.

În Chicago, de la începutul anului şi până acum, s-au înregistrat peste 1.000 de incidente armate şi cel puţin 414 crime, o cifră cu peste 50% mai mare decât rata omuciderilor din întregul an 2019.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO