Protest masiv în capitala Mongoliei. Manifestanții au încercat să ia cu asalt Palatul de Stat | VIDEO
Mii de persoane au ieșit pe străzile capitalei Mongoliei pentru a cere măsuri în ceea ce privește economia și inflația în creștere, pe fondul unui scandal de corupție.
În ciuda temperaturilor extreme de afară, mii de oameni au protestat împotriva presupusei corupții din industria cărbunelui și a inflației în creștere, iar unii dintre ei au încercat ulterior să ia cu asalt sediul guvernului.
Protestatarii, mulți dintre ei tineri, s-au adunat, luni, în piața centrală Sukhbaatar din Ulan Bator, la temperaturi de -21C, cerând "dreptate" împotriva oficialilor corupți și cerând demiterea parlamentului țării.
"Ajutați-ne, țara noastră se prăbușește", scria pe o pancartă.
Protestatarii sunt frustrați de economia bolnavă a țării, în condițiile în care inflația a ajuns la 15,2% în urma invaziei Rusiei în Ucraina, iar granițele închise afectează comerțul cu China vecină, notează Al Jazeera.
Protesters in #Mongolia are trying to storm the Government House. The road to the prime minister's residence has already been blocked by police.
According to media reports, protests in the country erupted after reports that officials had stolen large quantities of coal. pic.twitter.com/SlzsVMh3wS
— NEXTA (@nexta_tv) December 5, 2022
"Oamenii suferă incredibil din punct de vedere economic", a declarat pentru Al Jazeera Jana Zilkova, director de țară pentru grupul de ajutorare Caritas Cehia din Ulan Bator.
Sunt voci care susțin că un grup de legislatori cu legături cu industria cărbunelui ar fi furat miliarde de dolari au sporit nemulțumirea.
Protestatarii au încercat să meargă spre reședința oficială a președintelui și a prim-ministrului
"Oamenii sunt supărați și furioși din cauza acestui caz, deoarece li s-a promis că bogăția țării va fi împărțită cu ei", a adăugat Zilkova.
Poliția a încercat să spargă protestul, dar unii manifestanți au încercat să intre cu forța în clădirea guvernului, dărâmând bariere și spărgând ferestre, potrivit presei locale. Poliția a intervenit și majoritatea protestatarilor au părăsit piața câteva ore mai târziu.
Luna trecută, autoritatea anticorupție din Mongolia a anunțat că peste 30 de oficiali - inclusiv directorul executiv al companiei miniere de stat pentru exploatarea cărbunelui Erdenes Tavan Tolgoi - sunt anchetați pentru deturnare de fonduri.
Firma controlează zăcămintele Erdenes Tavan Tolgoi, care conțin 7,5 miliarde de tone de cărbune cocsificabil - un ingredient esențial în procesul de fabricare a oțelului și o componentă cheie a veniturilor bugetului de stat al Mongoliei. Compania nu a comentat încă acuzațiile.
Se presupune că parlamentarii implicați au profitat de faptul că dețin mine de cărbune și companii care transportă cărbune peste graniță în China pentru a obține profituri ilegale.
Mongolia trimite 86% din exporturile sale în China, iar cărbunele reprezintă mai mult de jumătate din total. Un sfert din produsul intern brut (PIB) al țării provine din minerit.
Mitingul de luni a avut loc la o zi după ce câteva sute de protestatari s-au adunat în capitală, potrivit ambasadei SUA din Ulan Bator.
Protestatarii au încercat să mărșăluiască spre Ikh Tenger, reședința oficială a președintelui și a prim-ministrului, "unde au fost opriți de o baricadă a poliției", a precizat ambasada.