Primul condamnat în ancheta privind ingerințele Rusiei în alegerile din SUA a fost eliberat

25-10-2019 20:13

maria butina

Maria Butina, cetățeanul rus condamnat în SUA pentru că a încercat să se infiltreze în medii politice americane, a fost eliberată vineri din închisoare, a anunţat administraţia penitenciară a SUA.

Maria Butina este primul cetăţean rus a cărui vinovăţie a fost recunoscută de investigaţiile privind ingerinţa Rusiei în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 2016 din SUA, relatează Agerpres.

Rusoaica în vârstă de 30 de ani a fost arestată în iulie 2018 şi în aprilie anul acesta a primit o condamnare de 18 luni de închisoare cu executare, după ce a fost acuzată de „complot” în vederea „promovării intereselor Rusiei”.

În timpul vizitelor în Statele Unite, ea s-a întâlnit din 2015 cu responsabili ai National Rifle Association (NRA), cel mai mare lobby american de arme, apropiat partidului republican al preşedintelui Donald Trump.

Potrivit acuzării, Maria Butina a lucrat sub conducerea lui Aleksandr Torşin, politician şi bancher apropiat preşedintelui rus Vladimir Putin, vizat de sancţiuni americane.

După arestare, ea a cooperat cu justiţia americană şi şi-a recunoscut vina de a fi acţionat ca agentă a unei ţări străine fără a fi notificat oficial guvernul american.

În schimb, diplomaţia rusă a criticat acuzaţiile „montate piesă cu piesă” şi condamnarea „motivată politic” împotriva Mariei Butina.

Odată eliberată din închisoare, ea va pleca imediat în Rusia.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO