Prima jurnalista care a anuntat inceperea celui de Al Doilea Razboi Mondial a murit. Descoperirea ei a facut istorie

Ultima actualizare: 13-01-2017 06:53
Al Doilea Razboi Mondial

A murit prima jurnalista care a anuntat Al Doilea Razboi Mondial. 

Clare Hollingworth, jurnalista din Marea Britanie care a anuntat prima stirea despre invazia Germaniei in Polonia, in august 1939, care a dus la declansarea celui de-al Doilea Razboi Mondial, a decedat la Hong Kong, la varsta de 105 ani, potrivit informatiilor oferite marti de familia sa, citate de DPA.

''Suntem intristati sa anuntam ca, dupa o ilustra cariera ce s-a intins pe durata unui secol de stiri, aclamata corespondenta de razboi Clare Hollingworth a decedat in seara aceasta in Hong Kong'', a scris familia sa intr-un mesaj publicat pe Facebook adaugand ca va fi ulterior publicata o declaratie mai pe larg.

Hollingworth a facut istorie cu descoperirea ei cu privire la faptul ca Germania urma sa invadeze Polonia si sa inceapa al Doilea Razboi Mondial. Ea a aflat aceasta informatie istorica la doar o saptamana dupa ce se angajase in primul sau post de jurnalist la cotidianul britanic Daily Telegraph. In varsta de 27 de ani, Hollingworth a observat tancurile aliniate sub camuflaj la granita Germaniei cu Polonia, informeaza AFP, citat de Agerpres.

Ziua urmatoare, ea a vazut autovehiculele blindate trecand prin dreptul hotelului la care era cazata, in orasul polonez Katowice.

Hollingworth a realizat materiale de presa din diverse tari precum Polonia, Germania, Algeria, Israel, India, Vietnam si China, iar anul trecut a publicat o carte de memorii intitulata ''Of Fortunes and War: Clare Hollingworth, first of the female war correspondents''.

De asemenea, jurnalista britanica a fost prima care i-a luat interviu sahului Iranului si a transmis corespondente de presa din Beijing, in timpul caderii presedintelui Mao, mai arata DPA.

Hollingworth a fost membra a Clubului Corespondentilor Straini (FCC) din Hong Kong. Dupa aflarea vestii triste, Tara Joseph presedinta FCC, i-a adus un omagiu spunand ca jurnalista ''a fost o sursa de inspiratie extraordinara si un membru de nepretuit al clubului".

Clare Hollingworth s-a nascut in 1911 in Knighton, Marea Britanie si nu a avut copii.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO