Preşedintele Ugandei a cerut scuze Kenyei după ce fiul său a ameninţat pe Twitter cu o invazie a statului vecin
Preşedintele ugandez Yoweri Museveni a prezentat, miercuri, scuze, într-un comunicat, pentru afirmaţiile fiului său de pe Twitter, care a ameninţat cu invadarea Kenyei.
Afirmaţiile de la începutul săptămânii ale generalului Muhoozi Kainerugaba, fiul cel mare în vârstă de 48 de ani al şefului statului, au ofensat Kenya.
Fiul preşedintele a sugerat că ar avea nevoie, el şi armata sa, de două săptămâni pentru a ajunge în capitala kenyană Nairobi.
De asemenea el l-a criticat, pe aceeaşi reţea de socializare, pe fostul şef al statului kenyan, Uhuru Kenyatta, pentru că nu a participat la alegerile prezidenţiale din august, în pofida faptului că legea fundamentală îi interzicea mai mult de două mandate.
Într-un comunicat dat publicităţii miercuri, preşedintele ugandez şi-a criticat fiul pentru că „s-a amestecat în afacerile interne” ale Kenyei şi s-a exprimat public asupra unor chestiuni politice, ceea ce este în mod normal interzis oricărui responsabil militar.
„Le cer fraţilor şi surorilor noastre din Kenya să ne ierte”, a mai precizat Yoweri Museveni, care conduce Uganda cu mână de fier din 1986. Şeful statului, în vârstă de 78 de ani, a lăsat uşa deschisă pentru o nouă candidatură în alegerile prezidenţiale din 2026.
Preşedintele ugandez i-a prezentat scuze omologului său kenyan William Ruto, care a depus jurământul luna trecută.
Valul de indignare provocat pe reţelele sociale a determinat Ministerul ugandez al Afacerilor Externe să publice o declaraţie în care îşi afirma „angajamentul faţă de buna vecinătate şi coexistenţa paşnică” cu Kenya.
Ministerul ugandez al Apărării a anunţat marţi că Muhoozi Kainerugaba a fost înlocuit de un alt militar în fruntea forţelor terestre ale ţării, dar acesta a fost ridicat la rangul de general.
Şeful statului ugandez a ţinut totuşi să elogieze „contribuţiile pozitive pe care generalul le-a avut şi le mai poate avea”.
Precedentele afirmaţii de pe Twitter ale lui Muhoozi Kainerugaba, în favoarea rebelilor din regiunea Tigray din Etiopia, în conflict de doi ani cu autorităţile federale, au iritat autorităţile de la Addis Abeba.