Preoții catolici din Franța vor fi obligați să aibă asupra lor un act cu cod QR. De ce a fost adoptată această măsură
Preoții catolici din Franța vor fi obligați să aibă asupra lor un act de identificare codificat. Astfel, oamenii vor avea posibilitatea de a verifica dacă fețele bisericești s-au confruntat cu acuzații de abuz sexual.
Cardurile vor avea un cod QR, scanabil de pe telefonul mobil, care va semnaliza o lumină roșie, portocalie sau verde, în funcție de statutul deținătorului, informează Daily Mail.
Măsura, anunțată, miercuri, de Conferința Episcopală a Franței, va permite identificarea mai ușoară a preoților care pot să oficieze liturghii și să asculte spovedaniile oamenilor.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
De asemenea, măsura își propune să protejeze credincioșii de abuzurile sexuale, o problemă întâlnită din ce în ce mai des în Franța.
Așa arată noul act pe care preoții catolici din Franța vor fi nevoiți să-l aibă asupra lor. Foto: AFP
Lumina roșie va indica faptul că un preot și-a pierdut acest statut și nu mai poate să îndeplinească diferite sarcini.
Baza de date va fi actualizată o dată pe an sau în regim de urgență atunci când apar cazuri de abatere gravă.
Lumina portocalie va indica faptul că un preot are atribuții limitate din cauza experienței sale sau a sancțiunilor pe care le-a primit.
Lumina verde va indica faptul că un preot este autorizat să săvârșească o gamă completă de sacramente.
Măsura este concepută pentru a susține documentele de hârtie existente, utilizate de biserica catolică din Franța, care încearcă să pună capăt abuzurilor sexuale care îi au în prim-plan pe preoți.
Decizia a fost adoptată de episcopi în noiembrie 2021. Aproximativ 17.000 de persoane vor primi actele de identitate numite "Celebrets".