Ultimatum pentru grecii lui Papandreou. Planul de reducere a datoriilor, ratificat pana in decembrie

×
Codul embed a fost copiat

Premierul grec, George Papandreou, a inceput sambata, la pranz, discutiile cu presedintele Carolos Papoulias in vederea formarii unui Guvern de uniune, pe care nu il va conduce, pentru a scoate Grecia dintr-o grava criza economica si politica.

Grecia este obligata sa ratifice in Parlament "inainte de sfarsitul lui 2011" planul de reducere a datoriei, incheiat la sfarsitul lui octombrie la Bruxelles de liderii zonei euro, iar partenerii sai "nu vor astepta" mai mult, a declarat sambata un purtator de cuvant al Guvernului, citat de AFP.

"Potrivit calendarului non-negociabil al deciziei Consiliului European, noul acord de imprumut trebuie sa fie aprobat printr-un vot in Parlament inainte de sfarsitul lui 2011, partenerii nostri europeni nu ne vor astepta (...), nu putem pierde nici o zi", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ilias Mossialos, justificand astfel insistenta premierului Giorgios Papandreou de a forma un Guvern de coalitie de tranzitie, in loc sa accepte alegerile anticipate pentru a scoate tara din criza.

Pana atunci, Executivul va trebui de asemenea sa prezinte "inainte de 20 noiembrie" proiectul de buget pentru 2012, in vederea unui vot in Parlament "inainte de 22 decembrie", a adaugat el, potrivit unui comunicat.

Mossialos a comentat reactia liderului opozitiei de dreapta Antonis Samaras, care a refuzat din nou sa participe la un Guvern de coalitie in conditiile puse de socialisti. Samaras a propus in schimb organizarea de alegeri anticipate imediate.

Citește și
Angela Merkel si Barack Obama
Summitul G20: liderii reuniti la Cannes au aplaudat discursul premierului grec George Papandreou
Cum vor riposta țările din Europa de Est, în cazul unui atac rusesc: „Răspunsul vine în primul minut. Vom lovi direct Sankt Petersburg”

Mossialos i-a reprosat de asemenea lui Samaras ca tergiverseaza sustinerea planului de la Bruxelles, despre care miercuri a spus ca il va sprijini. "Samaras incearca sa faca o decuplare intre ceea ce partenerii nostri ne ofera si ceea ce ne cer (...). El vrea banii europeni si reducerea datoriei, dar nu vrea sa imparta responsabilitatea (...) pentru masurile dificile prevazute", a afirmat acesta.
 

Liderul principalului partid de opozitie din Grecia, Antonis Samaras, si-a reafirmat sambata dupa-amiaza cerinta privind organizarea de "alegeri imediate", la inceputul lui decembrie, refuzand pentru moment invitatia premierului Giorgios Papandreou de a forma un Guvern de coalitie, relateaza AFP.

"Insistam asupra cererii noastre privind alegeri imediate", a afirmat Samaras, la sediul partidului sau de dreapta, dupa ce Papandreou a facut apel, la pranz, la formarea unui "Guvern de cooperare", capabil sa puna in aplicare cel putin pana la inceputul lui 2012 planul european de salvare a Greciei, adoptat la sfarsitul lui octombrie.

Avandu-i alaturi pe fostul comisar european al mediului Stavros Dimas si pe vicepresedintele partidului, Dimitris Avramopoulos, Samaras nu a respins explicit apelul la discutii lansat anterior de Papandreou.

"Voi face tot posibilul in vederea crearii unui Guvern de larga cooperare", a declarat Papandreou, primit de Papoulias la intrarea in biroul prezidential.

"Absenta unui consens risca sa ingrijoreze partenerii nostri europeni cu privire la vointa noastra de a ramane in nucleul dur al euro", a avertizat el.

"Am venit pentru a discuta despre intentia mea de a contribui in mod determinant la crearea unui Guvern de cooperare (...) iar pentru a ajunge acolo vor avea loc foarte curand contactele si discutiile necesare", a afirmat Papandreou, la finalul intrevederii cu presedintele.

El a reafirmat ca formarea unui asemenea Guvern este imperativa pentru a asigura implementarea planului european de ajutor pentru Grecia, adoptat saptamana trecuta la Bruxelles.

"Aplicarea acestui acord este conditia pentru a ramane in zona euro, momentul pe care il traversam este important", a adaugat el.

Papandreou nu a precizat daca a stabilit deja o intalnire cu opozitia si in special cu rivalul sau de dreapta Antonis Samaras, care refuza o alianta cu majoritatea socialista.

Papandreou a inceput ulterior o intrevedere cu colaboratorii sai apropiati, pentru a discuta pasii urmatori, a indicat televiziunea publica Net.

Conform televiziunii Net, premierul socialist a repetat in fata lui Papoulias ca este pregatit sa cedeze conducerea acestei noi echipe guvernamentale, asa cum s-a angajat in cursul noptii in Parlament.

Seful statului a afirmat ca va "depune toate eforturile pentru cautarea unei intelegeri", apreciind ca pentru liderii politici este "ora marilor responsabilitati".

Liderul opozitiei de dreapta din Grecia, Antonis Samaras, a cerut din nou alegeri anticipate, sambata, in timp ce premierul socialist George Papandreou ii cere sa participe la un Guvern de consens.

El a reactionat astfel la invitatia lansata de Papandreou pentru formarea unui Guvern tranzitoriu de coalitie pentru a salva tara de la faliment si mentinerea in zona euro, garantand varsarea inainte de 15 decembrie a unor fonduri vitale si lansarea pana la sfarsitul lui februarie a planului de iesire din criza, pus la punct saptamana trecuta de liderii zonei euro, la Bruxelles.

Papandreou a facut aceasta propunere declarandu-se pregatit sa cedeze postul de prim-ministru, pentru a obtine in cursul noptii votul de incredere al Parlamentului, in fata nemultumirilor privind propunerea sa, retrasa ulterior, de a supune unui referendum acordul european anticriza.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Arbitră de 24 de ani din Turcia suspendată pe viață după ce a apărut într-un sex tape cu un fost arbitru FIFA!
FOTO Arbitră de 24 de ani din Turcia suspendată pe viață după ce a apărut într-un sex tape cu un fost arbitru FIFA!
Citește și...
AFP: Eroare politica majora sau strategie excelenta. Papandreou,
AFP: Eroare politica majora sau strategie excelenta. Papandreou, "psihanalizat" de specialisti

Grecia vrea afle de ce George Papandreou si-a aruncat tara si Europa int-o criza inedita. A fost vorba despre "panica" in fata haosului de pe strada, vointa de a zdrobi o opozitie "refractara" sau dorinta inconstienta de a se recunoaste infrant.

Summitul G20: liderii reuniti la Cannes au aplaudat discursul premierului grec George Papandreou
Summitul G20: liderii reuniti la Cannes au aplaudat discursul premierului grec George Papandreou

Nauciti si exasperati de atatea rasturnari de situatie in Grecia, cei mai puternici oameni din lume s-au adunat la Cannes si incearca sa inteleaga situatia. In plus, cauta frenetic solutii pentru a salva economia globala.

Ce s-a intamplat ultima data cand un Papandreou a
Ce s-a intamplat ultima data cand un Papandreou a "santajat" toata Europa

Decizia lui George Papandreou de a face un referendum pentru a-si consulta poporul cu privire la ajutorul surprinzator pe care Europa vrea sa i-l acorde Greciei a fost comentata acid de analistul David Zervos.

Recomandări
Prorector UMF despre cazul Nelu Tătaru: Presa și Justiția destabilizează corpul medical. Recunoștința nu e infracțiune
Prorector UMF despre cazul Nelu Tătaru: Presa și Justiția destabilizează corpul medical. Recunoștința nu e infracțiune

Medicul Ştefan Busnatu, prorector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” îi ia apărarea lui Nelu Tătaru, acuzat de DNA de luare de mită, susținând că e vorba, de fapt, de un atac la adresa corpului medical, motivat politic.

Premiul Nobel pentru Pace, acordat organizaţiei Nihon Hidankyo pentru „eforturile ei de a menține o lume fără arme nucleare”
Premiul Nobel pentru Pace, acordat organizaţiei Nihon Hidankyo pentru „eforturile ei de a menține o lume fără arme nucleare”

Comitetul Nobel norvegian a decis, vineri, să acorde premiul Nobel pentru Pace în 2024 organizaţiei japoneze Nihon Hidankyo.

IPS Teodosie, în fața procurorilor în dosarul de trafic de influență. Prelatul acuză că probele sunt „otrăvite”
IPS Teodosie, în fața procurorilor în dosarul de trafic de influență. Prelatul acuză că probele sunt „otrăvite”

Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului a ajuns în fața magistraților din Constanța unde și-a susținut nevinovăția în dosarul în care este acuzat de cumpărare de influență. Prin avocați, le-a transmis judecătorilor că probele împotriva lui sunt „otrăvite”.