Poliția austriacă a început controalele în locurile publice. Persoanele nevaccinate riscă amenzi de până la 1.450 de euro
Poliția austriacă a început să efectueze controale în locurile publice încă din prima zi în care a intrat în vigoare carantina pentru persoanele nevaccinate.
Persoanele care nu pot dovedi că s-au vaccinat sau că s-au vindecat de COVID sunt amendate cu până la 1.450 de euro.
Măsurile de lockdown vor fi aplicate pentru o perioadă iniţială de 10 zile.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
„Ținta mea este foarte clară: să îi fac pe cei nevaccinați să se vaccineze și să nu îi blochez pe cei care s-au vaccinat. Pe termen lung, vaccinarea este calea de ieșire din acest cerc vicios în care ne aflăm și este un cerc vicios, deoarece ne lovim de noi valuri urmate de lockdown și asta nu poate continua la infinit”, a declarat cancelarul austriac Alexander Schallenberg.
Austrian police hunt for The Unvaccinated, who have been confined to their homes and face fines of $1660 for being in public (except when working).
And the human rights industry, the EU, US and much of the int’l left are silent, if not quietly approving. pic.twitter.com/Wc26Eh09EC
— Max Blumenthal (@MaxBlumenthal) November 16, 2021
Aproximativ 65% din populația Austriei s-a vaccinat până acum, unul dintre cele mai mici procente dintre statele din Occident. Cancelarul Schallenberg spune că rata de vaccinare este „rușinos de scăzută”.
Carina, o profesoară de yoga din Viena, este nevaccinată și nu are niciun gând să facă acest lucru. Acum este în lockdown, la fel ca aproximativ două milioane de austrieci.
Are voie să își părăsească locuința doar pentru cumpărături esenţiale, pentru a merge la lucru sau la medic. Nu poate intra însă în cafenele sau restaurante, poate să iasă doar în parc.
"Am trecut pe lângă nişte cafenele de dimineaţă. Este puţin ciudat să te uiți înăuntru şi să ştii că nu poţi intra. Te face să te simţi pur şi simplu exclus, și ostracizat. Sunt unul dintre acei oameni care au fost transformaţi în duşmani (ai vaccinaţilor). Nu vreau ca nimeni să se îmbolnăvească. Am grijă. Mă testez. Nu sunt supusă unui mare risc (de COVID) şi simt că e o decizie personală. Îi înţeleg pe cei care se vaccinează, dar şi pe cei care nu fac acest lucru", a spus Carina pentru BBC.
După intrarea în vigoarea a carantinei pentru nevaccinați, cozile de la centrele de vaccinare s-au mărit vizibil.
Oficialii din domeniul sanitar speră că rata de vaccinare va trece de 80% cât mai repede.
Măsurile au fost adoptate de guvernul federal şi de autorităţile landurilor, dar cancelarul Alexander Schallenberg a spus că acestea din urmă sunt libere să instituie restricţii chiar mai dure.
Capitala Viena a anunţat deja că va introduce suplimentar obligativitatea unui test PCR pentru persoanele vaccinate sau vindecate de COVID-19 pentru accesul în restaurante şi la orice eveniment cu mai mult de 25 de participanţi.