Orașul terorii. Reacția românilor când au aflat că pe încărcătoare erau şi nume româneşti


Ultimul update: Vineri 15 Martie 2019 20:19
Data publicarii: Vineri 15 Martie 2019 18:03
Categorie: Stiri externe

În Christchurch, oraşul masacrului, locuiesc zeci de familii de români. Câţiva dintre ei s-au aflat chiar aproape de prima moschee în care australianul a ucis cei mai mulţi oameni.

Românii povestesc îngroziţi că dintr-un oraş extrem de liniştit, în care se simţeau în siguranţă totală, Christchurch s-a transformat în doar câteva minute într-un loc al terorii. I-a speriat cumplit şi faptul că pe încărcătoarele armelor erau scrise şi nume româneşti.

Atacatorul nu are însă legături cu România, dar a făcut trimiteri istorice pentru a-şi justifica gestul dement.  Elicoptere care survolează neîncetat, maşini de poliţie, sunete de sirene asurzitoare şi o teamă continuă. În acest fel descriu atmosfera de după atac românii care locuiesc în Christchurch.

Român: ''Toata lumea a fost foarte panicată, oriunde mergeai vedeai oameni care plângeau.''

Dumitru Dan este preotul român care slujeşte la biserica ortodoxă din Christchurch şi în momentul atacului era aproape de moscheea în care au fost omorâţi cei mai mulţi oameni.

Preot român: ''Eu m-am aflat între cele două moschei care au fost atacate, chiar în centru şi la fel era şi soţia. Soţia mergea atunci după copil la creşă. Încercam să stăm calmi, dar nu poţi sta foarte calm când te gândeşti că unde ţi-ai trimis copilul e chiar la 500 de metri de locul în care s-a întâmplat.”

O altă românca povesteşte că ''am fost blocată în şcoala copilului meu vreme de 3 ore. Elevii stăteau cu luminile stinse în clasă pentru că poliţia cauta atacatorii. Părinţii stăteau în altă clasă. Toată lumea a fost sfătuită să nu meargă pe stradă, iar în toate clădirile s-a blocat orice acces.''

În Christchurch sunt 60 de familii de români şi alte 30 în apropierea oraşului. Preotul stabilit în Noua Zeelandă povesteşte că toată comunitate este acum cuprinsă de un sentiment de nesiguranţă.

Preot român: ”Atmosfera este de panică şi la ora actuală se aud elicoptere, maşini de poliţie, sirene şi aşa mai departe. Încă mai sunt străzi care sunt blocate de poliţie. Suntem panicaţi pentru că şi noi locuim lângă biserică şi ne gândim că nu ştim sigur dacă aceste lucruri se pot întâmpla şi la noi, când ne adunăm toţii la Înviere, la fel cum a fost azi la moschee.”

Românii de acolo s-au îngrozit când au aflat că pe armele atacatorului erau scrise nume româneşti. Atacatorul nu are legături cu România, dar a făcut trimiteri istorice pentru a-şi justifica aşa-numita "luptă".

Armele şi încărcătoarele teroristului sunt un adevărat manifesto. Pe metalul negru a scris cu vopsea albă, nume de voievozi, cneji şi căpetenii militare: generali şi amirali. Toţi, cunoscuţi că au luptat împotriva Imperiului Otoman în Evul Mediu, ca apărători ai creştinătăţii.

Aşa se explica numele lui Şerban Cantacuzino, care în bătălia de la Viena, deşi a luptat de partea turcilor, ar fi tras cu ghiulele de fân împotriva trupelor creştine. Apare şi numele lui Ştefan cel Mare, care a rămas în istorie pentru înverşunarea cu care a luptat împotriva otomanilor, de-a lungul domniei sale de 47 de ani. Ultimul pe listă, voievodul Iancu de Hunedoara.

Înainte de ataca, australianul Brenton Tarrant a postat pe internet şi un manifest haotic de 74 de pagini în care vorbeşte despre sentimentele lui faţă de comunitatea musulmană.

Tarrant se descrie drept un om obişnuit. Recunoaşte că nu a făcut prea multă şcoală, dar a câştigat bani din tranzacţiile de monede virtuale şi a călătorit mult prin Europa. Tarrant spune că e rasist şi eco-fascist, un admirator al extremistului norvegian Anders Breivik.

Spune că nu a comis atacul pentru a deveni vedetă, ci pentru a se răbuzuna pentru atentatele teroriste care au vizat Occidentul.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

FULLSCREEN
Orașul terorii. Reacția românilor când au aflat că pe încărcătoare erau şi nume româneşti
  • /

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO