Orașul istoric ce va fi distrus de ape. De ce vor autoritățile turce să-l inunde
Un oraș istoric din Turcia, cu mii de locuitori, va fi distrus în câteva săptămâni. Autoritățile au decis să meargă mai departe cu planul lor de a-l inunda controlat, ignorând astfel zeci de ani de campanie împotriva inițiativei.
Orașul Hasankeyf este situat pe malurile râului Tigru, în sud-estul Turciei. Acesta va fi inundat în cadrul procesului de construire a barajului Ilisu. Anunțul a fost făcut sâmbătă de către guvernatorul regiunii, fapt ce i-a adus pe locuitori în pragul disperării. Oamenii vor avea o lună la dispoziție să evacueze orașul, notează CNN.
Proiectul a fost gândit cu ani în urmă și, în toată această perioadă, a fost extrem de contestat. Treptat, cei care l-au susținut și-au retras sprijinul, iar guvernele străine l-au criticat tocmai din cauza impactului negativ pe care-l are asupra orașului istoric. În 2008, mai multe firme europene și-au retras finanțarea pentru acest baraj. State precum Marea Britanie au renunțat să mai sprijine proiectul încă din 2001.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Potrivit estimărilor, Hasankeyf are o vechime de 12.000 de ani, ceea ce înseamnă că ar putea fi una dintre cele mai vechi așezări din Mesopotamia. Aici se găsesc un pod din secolul al XII-lea, un mormânt din secolul al XV-lea, ruinele a două moschei și sute de peșteri.
Străzile, locuințele și siturile istorice, cu toate vor fi inundate. Numai o cetate va rămâne deasupra apei, a precizat ministrul turc de Externe. El a insistat că barajul ce se va construi va aduce mai multe avantaje economice, dar și în ceea ce privește mediul.
Hulusi Sahin, guvernatorul regiunii în care se află orașul, a declarat că după ce va fi deschis un drum în zonă, orașul va fi închis.
„Intrarea și ieșirea din oraș nu vor mai fi premise. Locuitorii vor trebui să se organizeze în consecință. Timpul se scurge și cu toții avem lucruri de făcut”, a precizat Hulusi Sahin.
Mișcarea a stârnit reacții furioase din partea ONG-urilor, care de ani de zile militează pentru salvarea orașului.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!