Oficial sirian: "Vom folosi armele de distrugere in masa, in cazul interventiei unor tari straine"

Siria, ruine

"Nicio arma chimica sau neconventionala nu va fi utilizata impotriva cetatenilor nostri (...). Aceste arme nu vor fi utilizate decat in caz de agresiune straina", a declarat purtatorul de cuvant al ministerului sirian de externe, Jihad Makdessi.

"Aceste arme diferite sunt depozitate si securizate sub spravegherea fortlor armate si nu vor fi utilizate decat in cazul in care Siria se va confrunta cu o agresiune externa", a precizat Jihad Makdessi.

"Generalii vor decide cand si cum vor fi utilizate aceste arme", a adaugat el.

Casa Alba a avertizat Damascul cu privire la arsenalul sau chimic, apreciind ca membrii regimului lui Bashar al-Assad vor trebui sa raspunda daca nu vor garanta securitatea acestora.

Israelul si-a exprimat ingrijorarea si a avertizat ca nu va "accepta" ca armele chimice sa ajunga in mainile miscarii siite Hezbollah, din Liban.

Citește și
radiografie
Ce a vazut fiica unei paciente in radiografia mamei sale. Caz stupefiant intr-un spital din Capitala
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Damascul a reactionat la randul sau fata de propunerea enuntata duminica de Liga Araba la Dubai, privind negocierea plecarii lui Bashar al-Assad si a familiei sale.

"Ne pare rau ca Liga Araba s-a coborat la acest nivel in raporturile cu un stat membru al acestei institutii. Aceasta decizie revine poporului sirian care este singurul decident al plecarii sale", a precizat purtatorul de cuvant.

In comunicatul final dat publicitatii in noaptea de duminica spre luni, ministrii de externe ai statelor din Liga Araba i-au cerut lui Assad sa "renunte la putere", oferindu-i asigurari ca Liga Araba va contribui la a-i asigura lui si familiei sale o "iesire sigura".

Aceasta initiativa este menita sa "puna capat varsarii de sange", "sa pastreze unitatea Siriei" si "garanteze o tranzitie pasnica a puterii", potrivit textului.

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a avertizat luni regimul presedintelui sirian, Bashar al-Assad, ca va comite o "eroare tragica", pentru care va trebui sa raspunda, in cazul in care va recurge la folosirea armelor chimice, relateaza AFP.

"Tinand cont de stocul de arme chimice al regimului sirian, vrem ca Assad si anturajul sa inteleaga ca lumea ii priveste, si ca vor trebui sa raspunda in fata comunitatii internationale si a Statelor Unite in cazul in care vor face tragica eroare de a le utiliza", a declarat Barack Obama.

"Noi suntem in favoarea unei tranzitii in urma careia sirienii sa beneficieze de un viitor mai bun, fara regimul lui Assad", a adaugat presedintele american.

Luni, regimul sirian a recunoscut, in premiera, ca poseda arme chimice, si a amenintat ca le va folosi in cazul unei interventii militare occidentale, insa nu impotriva propriului popor.

Purtatorul de cuvant al Pentagonului, George Little, a declarat ca sirienii "nici macar nu ar trebui sa se gandeasca la folosirea acestor arme", considerand aceasta posibilitate ca fiind inacceptabila.

"Cand oficiali ai regimului sirian evoca in presa armele chimice, apare nelinistea", a declarat Little. "Ne opunem ferm la orice fel de gand care ar justifica folosirea acestor arme de catre regimul sirian".

Departamentul de Stat a calificat ameninţarea lansata de Damasc ca fiind "atroce si foarte rece". Purtatorul de cuvant al acestui Departament, Victoria Nuland, a sustinut "ca ar fi inacceptabil sa se foloseasca astfel de arme".

Departamentul de Stat a mentionat ca "avertismentul" Statelor Unite se adreseaza atat regimului sirian cat si "opozitiei, sau oricarei alte persoane care ar putea avea acces" la un arsenal de arme chimice.

"Guvernul sirian este responsabil de securitatea si depozitarea armelor chimice, iar comunitatea internationala le va cere socoteala tuturor oficialilor sirieni care nu vor respecta aceste obligatii", a declarat duminica purtatorul de cuvant al lui Obama, Jay Carney.

 

Articol recomandat de sport.ro
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Citește și...
Traian Basescu:
Traian Basescu: "PDL ar putea sa boicoteze referendumul. Eu ma coordonez cu ei"

Presedintele suspendat, Traian Basescu, a declarat ca "trebuie facut tot ce se poate" pentru a fi invalidat referendumul de demitere a sa din 29 iulie, astfel incat "lovitura de stat" sa nu fie acoperita prin votul popular.

Ce a vazut fiica unei paciente in radiografia mamei sale. Caz stupefiant intr-un spital din Capitala
Ce a vazut fiica unei paciente in radiografia mamei sale. Caz stupefiant intr-un spital din Capitala

Haosul si lipsa unor proceduri clare in sistemul sanitar dau nastere unor situatii periculoase.

Cum a ajuns aceasta femeie
Cum a ajuns aceasta femeie "cea mai mare ucigasa" a momentului. Primele imagini cu "Vaduva alba"

La 28 de ani, aceasta femeie a ajuns sa fie temuta de catre cele mai importante servicii secrete ale lumii.

Recomandări
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul

Liderii sud-coreean şi român s-au angajat să stimuleze cooperarea în industria de apărare, în timp ce Seulul încearcă să se impună ca al patrulea exportator de armament din lume.

Prima reacție a lui Iohannis, după retragerea candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu: „Nu este un mare succes al coaliţiei”
Prima reacție a lui Iohannis, după retragerea candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu: „Nu este un mare succes al coaliţiei”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, în Coreea de Sud, că decizia de a retrage candidatura lui Cătălin Cîrstoiu şi a veni cu caniddaţi separaţi la Primăria Capitalei nu este, în mod cert, un mare succes al coaliţiei.  

Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ
Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, dar şi precipitaţii mixte la munte.