Ofensiva-fulger in nordul Siriei a jihadistilor. Peste 45.000 de kurzi sirieni au fugit din calea gruparii Statul Islamic

20-09-2014 17:23


siria

Peste 45.000 de kurzi sirieni au fugit din calea gruparii Statul Islamic, refugiindu-se in Turcia dupa ce luptatorii suniti au ocupat zeci de sate de la granita dintre cele doua tari, relateaza Aljazeera.

Jihadistii din cadrul gruparii Stat Islamic au efectuat o ofensiva-fulger in nordul Siriei, unde, in ultimele 48 de ore, au preluat controlul asupra a 60 de sate kurde, dintre care aproximativ 40 vineri, in zona orasului Ayn al-Arab (Kobane in kurda), a anuntat un ONG, relateaza AFP, citat de Mediafax.

"In ultimele 48 de ore, ei au ocupat 60 de sate, dintre care aproximativ 40 vineri. Combatantii kurzi s-au retras din cauza faptului ca raportul de forte era in defavoarea lor", a declarat pentru AFP Rami Abdel Rahmane, directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

"Soarta a 800 de locuitori din aceste sate este necunoscuta", a adaugat el.

Turcia si-a deschis vineri frontiera, permitand intrarea refugiatilor pe teritoriul sau."Peste 45.000 de kurzi sirieni s-au refugiat in Turcia in ultimele zile, prin cele opt puncte de intrare intra Akcakale si Mursitpinar" a declarat pentru CNN, adjunctul primului ministru din Turcia, Numan Kurtulmus.

Vineri, Barack Obama a semnat o lege care permite Guvernului american sa-i instruiasca si sa-i inarmeze pe rebelii sirieni moderati, ca parte a luptei impotriva Statului Islamic.

 

Sursa: CNN

VIDEO PROTVPLUS.RO