O lege electorala in defavoarea minoritatilor, blocata de justitia din Pennsylvania


Ultimul update: Sambata 06 Octombrie 2012 17:06
Data publicarii: Miercuri 03 Octombrie 2012 14:13
Categorie: Stiri externe
Obama si Romney

Un judecator din Pennsylvania a blocat, marti, intrarea in vigoare a unei legi electorale locale, care conditiona votul cetatenilor de obligatia de a prezenta un act de identitate cu fotografie, relateaza AFP.

Aceasta decizie a judecatorului Robert Simpson va permite fiecarui alegator sa voteze fara sa se conformeze acestei legi la scrutinul din 6 noiembrie.

Legi similare au fost votate in 17 state, intre care Texas, Georgia, Indiana sau South Carolina, dintre care unele au fost deja blocate de justitie.

Astfel de masuri sunt controversate deoarece au ca efect sa descurajeze alegatorii care fac parte din grupuri minoritare (si care voteaza de obicei in favoarea democratilor) sa mearga la urne, acestia avand rareori un act de nastere, ceea ce complica procesul de elaborare a unui act de identitate si il face costisitor (in Statele Unite neexistand carti de indentitate nationale).

In Pennsylvania, secretarul de Stat al acestei regiuni, Carol Aichele, a declarat ca este posibil un apel, asa cum s-a intamplat in South Carolina.

"Li se va cere un act de identitate, dar acest lucru nu va fi obligatoriu", a declarat ea referindu-se la viitorul scrutin prezidential.

Statele care adopta astfel de legi - majoritatea republicane si situate in fostul sud segregationist - subliniaza dorinta lor de a lupta impotriva fraudei electorale si a votului persoanelor care nu detin cetatenie, un fapt foarte rar intalnit, potrivit criticilor acestor masuri.

Pennsylvania, care a fost multa vreme un stat ce putea inclina balanta de partea republicanilor sau democratilor, a votat pentru Barack Obama in 2008. Guvernatorul sau, Tom Corbett, este republican.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO