O intreaga familie, pietrificata pentru eternitate, expusa la Londra la 2000 de ani de la moarte

Ultima actualizare: 30-03-2013 06:56
Pompei - 7

Succes urias pentru expozitia organizata de British Museum despre orasele romane Pompei si Herculaneum, prima de acest gen din ultimii 40 de ani in Londra.

Expozitia va fi transformata si intr-un film care va intra la vara in cinematografele britanice, scrie independent.co.uk. Expozitia cu denumirea "Viata si Moarte: Pompei si Herculaneum" a adus la Londra peste 450 de artefacte din Pompei si Herculaneum. Istoria faimoasei tragedii romane a avut parte de un design impunator.

Curatorii au reusit sa reconstituie viata de zi cu zi din cele doua orase distruse de Vezuviu in anul 79 dupa Hristos. Tragedia a curmat viata intregii populatii din cele doua orase in doar 24 de ore, insa a reusit in acelasi timp sa pastreze corpurile celor morti timp de aproape 1700 de ani cand au fost descoperite de arheologi. Cele mai impresionante exponate sunt cadavrele carbonizate si foarte bine pastrate ale unei familii ucise de Vezuviu.

Expozitia ramane deschisa pana in 29 septembrie 2013 si prezinta o priveliste unica asupra vietii romane.

British Museum si Administratia Arheologica Napoli si Pompei au muncit luni de zile pentru a face ca acest spectacol sa devina o realitate, aducand in fata publicului din Londra mulaje ale victimelor eruptiei, statui, sute de obiecte de uz casnic din acele timpuri si fresce intregi. Expozitia cuprinde si cateva piese de mobilier de lemn, foarte rare. Acestea au fost carbonizate de cenusa eruptiei si pastrate in stare impresionanta. Unul dintre cele mai uimitoare exponate este un leaganul de copil, care inca mai functioneaza.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO