Un militar român a murit în urma noii explozii de la Kabul. Sunt 10 morți și 40 de răniți. VIDEO

×
Codul embed a fost copiat

Un militar român a fost ucis într-un atentat terorist petrecut la Kabul, joi, la 11:40. Atacul vine la 3 zile după explozia produsă în Cartierul verde, în urma căreia un român a murit şi un altul a fost rănit. Ambii erau angajaţi ai Ambasadei României.

Atentatul de joi a avut loc în centrul capitalei afgane, într-o zonă în care se afla sediul Ambasadei Statelor Unite, dar şi alte reprezentanţe diplomatice. Potrivit primelor informaţii, cel puţin 10 oameni au fost ucişi şi alţi 40 au fost răniţi.

Militarul roman se afla într-o misiune mixtă de patrulare. Explozia a fost provocată în mijlocul unei intersecţii, de o maşină încărcată cu explozibili. Atentatul a fost deja revendicat de talibani, care se afla chiar în aceste zile în negocieri avansate cu Statele Unite, privind o eventuală retragere a militarilor americani din Afganistan.

UPDATE - Ministrul Apărării Naționale, Gabriel-Beniamin Leș, a declarat, pentru Știrile Pro TV, că soldatul român decedat la datorie joi, la Kabul, se afla de doar trei luni în Afganistan.

Potrivit acestuia, soldatul conducea unul dintre vehiculele afectate de explozia unei maşini-capcană și că nu mai sunt alți români implicați în incident.

Citește și
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

"Avem confirmată și identitatea și faptul că este vorba despre un soldat român. Conducea un autovehicul, știm că era în Green Zone, unde s-a întâmplat și cealaltă nenorocire în urmă cu 2 zile. Era într-o misiune obișnuită de patrulare. Sunt cel puțin 10 decedați la acest moment, dar nu mai este niciun român. Era un om extraordinar, din păcate prea tânăr ca să putem vorbi de decesul lui. Era în Afganistan de câteva luni, dar a mai fost și în alte teatre de luptă", a precizat ministrul.

UPDATE - Ministerul Apărării Naționale a transmis, joi, într-un comunicat, că militarul român mort în urma exploziei de la Kabul se afla în timpul executării unei misiuni de patrulare mixtă în apropiere de Green Zone.

"Un militar român şi-a pierdut viaţa astăzi, 5 septembrie, în jurul orei 11.40, ora României, în Afganistan, în timpul executării unei misiuni de patrulare mixtă în apropiere de Green Zone din Kabul. Informații suplimentare referitoare la identitatea militarului vor fi difuzate după anunțarea familiei acestuia, conform procedurilor în vigoare. Conducerea Ministerului Apărării Naţionale își exprimă regretul pentru moartea militarului român și este alături de familia îndoliată", se arată în comunicatul MAE.

 UPDATE - Premierul Viorica Dăncilă confirmă moartea unui soldat român în atentatul de joi, de la Kabul, transmițând un mesaj de condoleanțe familiei acestuia.

"Condoleanțe familiei soldatului român căzut astăzi la Kabul și tuturor celor care au pierdut pe cineva. Este încă o tragedie, încă un eveniment cumplit care ne îndurerează, ne zdruncină, dar ne și obligă, în egală măsură, să continuăm să condamnăm și să luptăm cu toate forțele împotriva terorismului, acest flagel menit să semene ură și teamă.

Sunt cu sufletul alături de cei aflați în durere și reiterez ferm sprijinul Guvernului României pentru acțiunile de instaurare a păcii și stabilității în Afganistan", a scris Dăncilă pe Facebook. 

UPDATE - Militanţii talibani au revendicat responsabilitatea pentru atentatul sinucigaş cu maşină-capcană din Kabul care a vizat un punct de control din apropierea cartierului general al misiunii Resolute Support a NATO şi care s-a soldat cu cel puţin 5 morţi şi 35 de răniţi.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a declarat că sediul agenţiei de spionaj afgane a fost ţinta atacului şi că explozia s-a produs când un convoi de forţe străine trecea prin zonă.

Deflagraţia a fost provocată de un minibus încărcat cu explozibili care a sărit în aer, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Nasrat Rahimi.

Deflagraţia a avut loc la ora locală 10:10 (05:30 GMT) în cartierul Shash Darak din estul Kabulului, a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne afgan, Nasrat Rahimi.

 

 

''Ambulanţe şi echipe de salvare se îndreaptă către locul exploziei'', a informat Rahimi.

Deocamdată nu există informaţii cu privire la eventuale victime. Imagini de la locul exploziei, postate pe social media, arătau un fuior de fum alb ridicându-se către cer.

 

 

Atacul - care momentan nu a fost revendicat - se produce în plin proces de negocieri între SUA şi talibani, aminteşte EFE.

Un român a murit în urma unui atentat la Kabul

 

Un român a murit şi altul a fost grav rănit în atacul sângeros din capitala Afganistanului, produs marți. “A fost o acţiune teroristă care a ţintit ambasada noastră şi alte misiuni diplomatice din Kabul”, a anunţat ministrul Afacerilor Externe.

Talibanii au folosit un camion încărcat cu explozibili, iar bilanţul este unul îngrozitor: 16 morţi şi 119 de răniţi. Românul mort era agent de securitate şi a fost decorat post mortem de preşedintele României.

Ţinta talibanilor a fost complexul Green Village, un cartier pentru străini, înconjurat de un gard imens de beton şi bine securizat. 

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Capete de mort și simbolul invaziei ruse în Ucraina au apărut pe gardul ambasadei Franţei din centrul Moscovei
Capete de mort și simbolul invaziei ruse în Ucraina au apărut pe gardul ambasadei Franţei din centrul Moscovei

Trei capete de mort şi un ”Z” - simbolul intervenţiei ruse în Ucraina -, o ”frescă” de un gust îndoielnic, au fost desenate de anonimi pe zidurile sediului Ambasadei Franţei, în centrul Moscovei, relatează Le Figaro.

Belarusul susține că a dejucat un atac cu drone lansat din Lituania asupra Minskului. Vilniusul neagă
Belarusul susține că a dejucat un atac cu drone lansat din Lituania asupra Minskului. Vilniusul neagă

Şeful Comitetului pentru Securitatea Statului din Belarus a declarat joi că serviciile secrete belaruse au dejucat un presupus atac asupra capitalei Minsk cu drone care ar fi fost lansate din Lituania, anunţă agenţiile de presă de stat din Rusia.

Guvernul a aprobat deschiderea unui punct de trecere a frontierei de stat la Beba Veche (România) - Kubekhaza (Ungaria)
Guvernul a aprobat deschiderea unui punct de trecere a frontierei de stat la Beba Veche (România) - Kubekhaza (Ungaria)

Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, printr-o hotărâre, deschiderea unui punct de trecere a frontierei de stat la Beba Veche (România) - Kubekhaza (Ungaria).

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuzată de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”
Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”

Este alertă la Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.