New York Times: Rusia a bombardat intenţionat patru spitale ale rebelilor sirieni

14-10-2019 07:10

Kafr Nabl spital siria

Avioane militare ruse au bombardat patru spitale din zonele controlate de rebeli în Siria, într-un interval de 12 ore în data de 5 mai, relatează cotidianul New York Times.

Publicația americană a analizat mai multe înregistrări radio rusești, date culese de observatori ai traficului aerian și relatări ale unor martori, ceea ce a dus la atribuirea atacului administrației de la Moscova, conform Agerpres.

Atacurile ar fi făcut parte dintr-o campanie mai amplă de bombardare a spitalelor dusă de regimul președintelui Bashar al-Assad.

Potrivit anchetei ziarului, una dintre localităţile vizate de aceste raiduri ruseşti a fost Spitalul chirurgical Nabad al-Hayat din provincia Idlib.

Atacat de trei ori din 2013, acest centru medical a fost mutat într-un complex subteran. El a fost evacuat cu trei zile înainte de atac ca urmare a unor informaţii privind un bombardament iminent.

Totuşi, un controlor de la sol a comunicat coordonatele spitalului pilotului, care a confirmat după câteva minute că a reperat ţinta. Controlorul a dat apoi undă verde pentru atac şi, în acelaşi timp, un observator însărcinat cu avertizarea populaţiei civile în caz de raid a reperat o aeronavă rusă care survola zona.

Jurnaliştii au filmat apoi trei bombe care explodau pe spital, notează sursa citată.

În următoarele 12 ore, alte trei instituţii din zonă - spitalele Kafr Nabl şi Kafr Zita şi spitalul de pediatrie Al Amal - au fost bombardate într-un scenariu similar.

Cele patru spitale comunicaseră coordonatele lor Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru a fi incluse pe o listă cu obiective care să fie ocolite de atacuri aeriene.

Bombardarea intenţionată a spitalelor este considerată crimă de război de dreptul internaţional.

Rusia şi Siria au dezminţit mereu că au vizat instalaţii civile, dând asigurări că nu intenţionează să atace decât grupări teroriste.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO