New York Times: China a vrut sa vanda armament si munitie colonelului Ghaddafi, in razboiul cu SUA

Ultima actualizare: 15-04-2012 11:31
Soldati chinezi

Oficiali din cadrul guvernului interimar al Libiei au declarat ca, in ultimele luni de lupta, companii de stat ale Chinei s-au oferit sa vanda arme si munitie fortelor loiale colonelului Muammar Ghaddafi, incalcand astfel sanctiunile Natiunilor Unite.

Ei au citat documente ale guvernului Ghaddafi, descoperite de un jurnalist canadian - acte despre care oficialii au sustinut ca sunt autentice.

Aceste documente includ si cateva note ale unor oficiali ai securitatii libiene, care au efectuat o vizita de afaceri in Beijing pe 16 aprilie. Astfel, companiile chineze s-ar fi oferit sa vanda pentru suma de 200 de milioane de dolari lansatoare de rachete, munitie anti-tanc si echipamente speciale de atac de la sol a ofensivei aeriene. Documentul redactat in limba araba a fost postat duminica pe website-ul ziarului canadian The Globe and Mail.

Din informatiile preluate de New York Times, se pare ca firmele din China au propus sa transporte armamentul si munitia prin tari precum Algeria si Africa de Sud. Ca si China, aceste state s-au opus rezolutiei ONU de autorizare a operatiunilor militare in Libia, insa au sustinut ulterior ca vor respecta embargoul privind furnizarea armelor.

Unul dintre purtatorii de cuvant al rebelilor militari, Abdulrahman Busin, a declarat ca tarile care au violat aceste sanctiuni internationale vor beneficia de un aport foarte redus in oportunitatile de afaceri care se vor incheia in Libia - o tara bogata in petrol.

Graeme Smith, reporterul de la The Globe and Smith, a declarat ca a gasit acele documente aruncate in gunoaie, in apropiere de cartierul Bab Akkarah, acolo unde au trait pentru o buna perioada de timp oficiali ai regimului Ghaddafi.

Pe de alta parte, oficialii de la Pentagon si din Departamentul de Stat al SUA au declarat ca habar nu aveau de aceste intelegeri intre China si Ghaddafi si ca au nevoie de timp pentru a analiza aceste documente.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO