NATO organizează unul dintre cele mai ample exerciţii militare din ultimii 16 ani


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 18 Octombrie 2018 12:37
Categorie: Stiri externe

NATO se pregăteşte pentru unul dintre cele mai ample exerciţii militare din ultimii 16 ani.

50.000 de militari vor lua parte la antrenamente, pentru care una dintre cele mai mari nave de război ale Americii a fost trimisă în Marea Norvegiei, prima oară în ultimele decenii.

Americanii şi aliaţii lor nu pot lăsa garda jos, mai ales ca imagini din satelit obţinute recent arată că Rusia îşi consolidează capacităţile militare din enclava Kaliningrad, în inima Europei.

Pe puntea portavionului american Iwo Jima, puşcaşii marini se pregătesc de o invazie, decisă ca represalii la un eventual atac împotriva unui stat aliat.

Prin acest exerciţiu, SUA şi aliaţii lor se antrenează pentru o ripostă în scenariul în care o ţara prietenă ar fi atacată. Chiar dacă, în acest exerciţiu, adversarul este fictiv, simularea intervine într-un moment de tensiuni sporite între Rusia şi SUA”, a explicat Frederik Pleitgen, Aboard the USS Iwo Jima.

Imagini din satelit obţinute de compania israeliană ImageSat Internaţional demonstrează lucrări masive de construcţie în baza militară rusă din Kaliningrad, enclava rusă din Marea Baltică, situată între Polonia şi Lituania, la 500 de km de Berlin. În mod evident, Rusia îşi consolidează capacităţile militare: lărgeşte depozitele de muniţii şi spaţiul de stocare a arsenalului nuclear şi extinde aeroportul militar.

Ministerul Rus al Apărării a refuzat să comenteze informaţiile, dar experţii identifică un tipar: ”Şi-au adus mare parte din armele lor moderne: rachete de croazieră, radare, sistemul Bastion, sisteme de apărare anti-aeriană s-300 şi 3-400”, susține James G Foggo III, Comandant al Forţelor navale Americane pentru Europa şi Africa.

Dar şi NATO răspunde cu un mesaj de forţă.

Dacă ei ne provoacă, îi vom provoca şi noi. Nu suntem nicidecum intimidaţi de arsenalul desfăşurat de ruşi”, a continuat James G Foggo III, Comandant al Forţelor navale Americane pentru Europa şi Africa.

USS Hary Truman, portavion de peste 100.000 de tone, va juca un rol central în exerciţiul NATO Trident Juncture ce se va desfăşura între 25 octombrie şi 7 noiembrie în Norvegia, ţară care are graniţă cu Rusia. În jur de 150 de aeronave, peste 60 de vase şi 10.000 de vehicule militare vor lua parte la exerciţiu, care se va desfăşura pe mare, pe uscat şi în aer.

"Ceea ce vedem este că Statele Unite îşi sporesc prezenţa militară în Europa, cu mai mulţi militari, mai multe exerciţii şi mai multe echipamente staţionate", explică Jens Stoltenberg, secretar general NATO.

Altfel spus, europenii pot conta în continuare pe americani, chiar dacă Donald Trump îşi ceartă întruna aliaţii că nu investesc destul în apărare.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Portretul autorului masacrului din Crimeea. Victime, tratate inclusiv de mama criminalului
Twitter publică milioane de mesaje legate de Rusia şi Iran
Rolul pe care îl va juca Kremlinul în alegerile din Moldova.
VIDEO PROTVPLUS.RO