Mutațiile coronavirusului Covid-19, mult mai contagioase, provoacă temeri în toată Europa

07-02-2021 17:06


Mutațiile coronavirusului, mult mai contagioase, provoacă temeri în toată Europa. Aşa numită "tulpină engleză" ar putea deveni majoritară în Franţa în jurul datei de 1 martie, avertizează epidemiologii din echipa de consilieri ştiinţifici ai Guvernului.

 

În schimb, în Anglia sunt în curs de desfăşurare teste în masă, pentru a se vedea cât de mult s-a răspândit "tulpina sud-africană". Rezultatele unui studiu arată că vaccinul AstraZeneca pare să ofere o protecție "limitată" împotriva formelor medii de Covid-19, provocate de "varianta sud-africană" a coronavirusului.

Protecţia "limitată" a vaccinului AstraZeneca împotriva formelor medii de Covid-19, provocate de "varianta sud-africană", este sugerată de datele preliminare ale unui studiu clinic, totuși nu de mare amploare, la care au participat puțin peste 2.000 de voluntari.

Efectul serului împotriva formelor grave de boală, care necesită spitalizare, NU a putut fi evaluat corespunzător, pentru că participanții la studiu au fost în general adulți tineri și sănătoși. Totuși, AstraZeneca consideră că vaccinul său poate proteja împotriva formelor severe. Asta pentru că activitatea anticorpilor ce neutralizează virusul, după imunizarea cu AstraZeneca, a fost echivalentă cu răspunsul imunitar în cazul altor seruri anti-Covid, care au demonstrat deja protecția contra formelor grave ale bolii.

Un purtător de cuvânt a mai spus că AstraZeneca și Universitatea Oxford au început să adapteze vaccinul lor împotriva variantei sud-africane. Iar un nou ser împotriva versiunilor mutante ale virusului ar putea fi gata de livrare în toamnă, dacă va fi necesar.

În mai multe părți ale Angliei este în curs de desfășurare testarea în masă, o măsură menită să ajute la controlul și limitarea răspândirii noilor tulpini de virus.

Semn al vremurilor: la Rio, celebrul Sambadrom, locul defilariii marilor școli de samba, este acum scena unui centru de vaccinare ”drive in”, fără ca beneficiarii să coboare din mașină. Vârstnicii au prioritate.

Primarul a decis supendarea festivităților Caranavalului de la Rio și a avertizat că autoritățile nu vor tolera niciun fel de petreceri de stradă. Peste 17.600 de brazilieni au murit după ce s-au infectat, la Rio de Janeiro. Mai mulți decât la Sao Paulo, care are o populație aproape dublă.

Un centru de vaccinare a fost deschis și pe stadionul unei faimoase echipe de baseball din New York, Yankees. Este destinat exclusiv locuitorilor din Bronx, mulți dintre ei cu venituri reduse, din comunitatea afro-americană și hispanică.

În America s-au deschis numeroase centre de vaccinare în masă. Media națională a vaccinărilor, pentru ultima săptămână, a ajuns la 1,3 milioane de noi inoculări zilnic.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO