Autorul exploziei din New York l-a criticat pe Trump, înainte de atac: „N-ai putut să-ți protejezi cetățenii”

Ultima actualizare: 26-01-2018 17:50

Suspectul care a detonat un dispozitiv improvizat într-o stație de autobuz din New York a declarat în fața anchetatorilor că a ales locația după afișele de Crăciun amplasate în zonă.

UPDATE 18.55: Cu câteva ore să detoneze un dispozitiv improvizat într-o stație de autobuz din New York, Akayed Ullah îl criticase pe președintele american Donald Trump, pe Facebook.

„Trump, ai eșuat să îți protejezi națiunea”, ar fi scris bărbatul de 27 de ani din Bangladesh, pe Facebook, informează CNN.

Totodată, interogat de anchetatori, el a mărturisit că a comis explozia „în numele grupării Stat Islamic”. Ullah a început să se radicalizeze în anul 2014, precizează surse federale. Astfel, el a început să se informeze cu privire la asamblarea de dispozitive improvizate, iar în urmă cu trei săptămâni a început să colecteze părțile care îi erau necesare pentru confecționarea bombei.

Totodată, anchetatorii au descoperit un pașaport pe numele său, pe care scria de mână: „O, America, mori revoltată!”

16.15: Akayed Ullah a fost pus, marți, sub acuzare pentru terorism, a anunțat poliția newyorkeză. Astfel, bărbatul de 27 de ani este acuzat că ar fi responsabil pentru o amenințare teroristă, pentru că susține acțiunile teroriste și pentru posesie ilegală de arme, a precizat Departamentul de Poliție al orașului New York, informează Independent.

Un oficial NYPD a precizat că Ullah nu era în vizorul autorităților.

15.50: Soția lui Akayed Ullah, autorul exploziei din New York, este interogată, marți, de autoritățile din Bangladesh, potrivit unor surse din poliție, citate de Independent și Guardian.

Cu toate acestea, cei doi oficiali care au refuzat să fie identificați public, nu au oferit detalii, însă au precizat că cei doi au un bebeluș de șase luni.

Ullah s-a născut în satul Musapur, pe o insuliță situată pe coasta de sud-est a Bangladeșului, iar mai târziu s-a mutat cu familia în capitala Dhaka.

„Tatăl lui Akayedm Sanaullah Mia, s-a mutat în Statele Unite în anul 2011, alături de fiul său. Un an mai târziu, a murit. Nu credem că a fost implicat în vreo activitate suspectă”, a spus Abul Khair Nadim, liderul unei comunități locale.

Potrivit poliției, ultima dată bărbatul și-a vizitat țara natală în luna septembrie, când s-a întâlnit cu bunica și cu soția.
Akayed Ullah locuia cu mama, sora și cei doi frați în Brooklyn și deținea documente de rezidență, a precizat consulul general al Bangladeshului, Shameem Ashan.

„Unchiul meu (tatăl lui Akayed Ullah) era un luptător pentru libertate. A luptat pentru eliberarea țării roastre. Înainte să se mute în SUA, deținea un magazin de alimente în Dhaka. Este șocant să aflăm că fiul său a lansat un atac terorist”, a spus un văr al suspectului de 27 de ani.

O „bombă artizanală rudimentară" a fost folosită la atentatul eşuat luni, într-un terminal pentru transportul în comun din Manhattan.

Declaraţia îi aparţine guvernatorului New Yorkului. Poliţia crede că dispozitivul a explodat mai devreme, iar teroristul ar fi plănuit un atentat sinucigaş, pentru un loc şi mai aglomerat.

Atacatorul le-a spus anchetatorilor, că a aderat la cauza grupării teroriste Stat Islamic fiind influenţat de propaganda de pe Internet.

Camerele de supraveghere au surprins momentul în care Akayed Ullah a detonat bombă artizanală, într-un pasaj subteran. Dar nu a explodat întreaga încărcătura. Rănile cele mai grave - dar care nu-i pun viaţa în pericol - le are chiar teroristul, după cum se vede în această fotografie făcută de un angajat municipal.

James O'Neill, şeful poliţiei din New York: „Cercetările indică faptul că individul avea ataşat de corp un dispozitiv exploziv rudimentar."

Ullah a ales drept ţintă Terminalul Autorităţii portuare din New York, cea mai mare stataţie pentru transportul în comun din Statele Unite. A activat bomba în pasajul subteran care face legătura cu staţia de metrou Times Square, mai mereu aglomerată. Potrivit presei americane, le-a spus anchetatorilor că a fost inspirat de atacurile din Europa, din preajma Crăciunului, şi a ales locul după ce a văzut postere festive de Crăciun pe pereţii din pasajul subteran.

Ullah lucra ca electrician la Autoritatea portuară şi ar fi făcut dispozitivul exploziv în locuinţa lui din Brooklyn, cu materiale cumpărate on-line.

Andrew Cuomo, guvernatorul Statului New York: „Era furios dintr-un motiv necunoscut; poate viaţa personală sau situaţia internaţională. Pe de altă parte, a e mult prea uşor să intri pe internet şi să descarci instrucţiuni care te învaţă să faci rău."

Teroristul în vârstă de 27 de ani a venit în Statele Unite din Bangladesh, în 2011, cu o viză pentru reîntregirea familiei.

Patru persoane au fost rănite în uma atacului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO