Moment istoric. SUA se aliază cu India împotriva Chinei: ”Vom conduce împreună”

narendra modi joe biden
Imago

Statele Unite s-au aliat cu India în războiul lor economic și politic contra Chinei, un adevărat moment istoric care a avut loc joi la Casa Albă.

 

Preşedintele american Joe Biden şi premierul indian Narendra Modi au salutat o nouă eră în relaţia dintre ţările lor, după ce Casa Albă a întins covorul roşu pentru oaspetele de la New Delhi, prezentând acorduri în domeniul apărării şi comerţului menite să contracareze influenţa globală a Chinei, relatează Reuters, potrivit News.

"Două mari naţiuni, doi mari prieteni şi două mari puteri. Noroc", i-a spus Biden lui Modi într-un toast rostit la un dineu de stat.

Modi i-a răspuns: "Vorbiţi încet, dar când vine vorba de acţiune, sunteţi foarte puternic".

Deşi cele două ţări nu sunt aliaţi oficiali legaţi prin tratate, iar India îşi savurează de mult timp independenţa, Washingtonul doreşte ca New Delhi să fie o contrapondere strategică faţă de China. Deşi niciunul dintre cei doi lideri nu a criticat direct Beijingul în declaraţiile oficiale, ei au făcut aluzie la guvernul condus de Xi Jinping.

Citește și
Joe Biden, Xi Jinping
Biden vrea o nou întâlnire față-n față cu Xi Jinping: „Vom vorbi despre diferenţele legitime pe care le avem”
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

"Norii negri ai coerciţiei şi confruntării îşi aruncă umbra în Indo-Pacific", a declarat Modi în faţa Congresului american.

"Stabilitatea regiunii a devenit una dintre preocupările centrale ale parteneriatului nostru", a precizat el.

Biden și Modi au vorbit în privat mai bine de două ore

Washingtonul a fost frustrat de legăturile strânse ale Indiei cu Rusia, în timp ce Moscova duce un război în Ucraina. Modi a evitat menţionarea directă a Rusiei, dar a declarat în faţa legislatorilor  americani că acest conflict "provoacă o mare durere în regiune". Deoarece implică mari puteri, rezultatele sunt grave, a spus el.

După ce Biden şi Modi au discutat în privat timp de mai bine de două ore, declaraţia comună dată publicităţii a inclus un avertisment privind creşterea tensiunilor şi acţiunile destabilizatoare din Marea Chinei de Est şi de Sud şi a subliniat importanţa dreptului internaţional şi a libertăţii de navigaţie.

"Provocările şi oportunităţile cu care se confruntă lumea în acest secol necesită ca India şi Statele Unite să lucreze şi să conducă împreună, iar noi o facem", a declarat Biden când l-a întâmpinat pe Modi la Casa Albă.

La dineul de stat, care a avut loc într-un cort mare, ridicat pe peluza de sud a Casei Albe, pe lista invitaţilor s-au aflat mai mulţi directori din Silicon Valley, printre care Tim Cook de la Apple, Anne Wojcicki, CEO-ul 23andMe, Sundar Pichai, CEO-ul Google, Sam Altman, CEO-ul OpenAI.

Controversele vizitei lui Modi în SUA

Prin cina cu accente uşor indiene, soţii Biden au urmat o tradiţie a Casei Albe de a servi oaspeţilor din străinătate mâncare cu uşoare ecouri de acasă, dar cu o puternică tentă americană.

Narendra Modi încearcă să ridice statutul pe care India, cea mai populată ţară din lume, cu 1,4 miliarde de locuitori, şi a cincea economie ca mărime, îl are pe scena mondială ca o putere de producţie şi diplomatică, în timp ce are legături tensionate cu China.

Participarea lui Modi la o conferinţă de presă la Casa Albă a fost ea însăşi o reflectare a tradiţiilor politice contrastante, fiind prima dată când Modi a răspuns la întrebări într-un astfel de format în cei nouă ani de mandat. El a răspuns la câte o întrebare din partea unui jurnalist american şi a unui jurnalist indian selectaţi în prealabil şi a respins criticile privind bilanţul Indiei în domeniul drepturilor omului.

Vizita lui Modi nu a fost lipsită de controverse. Discursul ţinut în faţa Congresului, în mod normal o afirmare bipartizană a unui lider venit în vizită într-o ţară aliată, a fost boicotat de unii legislatori liberali, care au citat tratamentul aplicat de guvernul Modi minorităţii musulmane din India.

"Îi încurajez pe colegii mei care susţin pluralismul, toleranţa şi libertatea presei să mi se alăture în a face acelaşi lucru", a scris miercuri pe Twitter reprezentanta Alexandria Ocasio-Cortez.

Apariţia lui Modi în faţa Congresului american a atras, de asemenea, o mulţime de spectatori în audienţă care i-au scandat numele.

Acorduri economice strategice, semnate între SUA și India 

În timp ce aproximativ 7.000 de binevoitori s-au adunat pentru o ceremonie de întâmplinare plină de culoare la Casa Albă, un grup mult mai mic de manifestanţi s-a adunat la câteva străzi distanţă pentru a protesta faţă de prietenia administraţiei Biden cu Modi, care conduce partidul naţionalist hindus Bharatiya Janata.

Întrebat de un reporter american despre măsurile pe care le va lua pentru a îmbunătăţi drepturile musulmanilor şi ale altor minorităţi, Modi a declarat că "nu există absolut niciun spaţiu pentru discriminare" în India.

Biden a declarat, la rândul său, reporterilor că el şi Modi au avut o discuţie sinceră despre valorile democratice.

Cele două ţări au anunţat acorduri privind semiconductorii, mineralele esenţiale, tehnologia, cooperarea spaţială şi cooperarea şi vânzările în domeniul apărării.

Unele dintre ele vizează diversificarea lanţurilor de aprovizionare pentru a reduce dependenţa de China. Altele vizează acapararea pieţei tehnologiilor avansate care ar putea fi câmpul de luptă al viitorului. De asemenea, au pus capăt disputelor de la Organizaţia Mondială a Comerţului, iar India a eliminat unele tarife vamale pentru produsele americane.

Statele Unite sunt cel mai mare partener comercial al Indiei, dar SUA au relaţii comerciale mult mai mari cu China, UE şi vecinii nord-americani.

Biden şi Modi au semnat un acord care permite General Electric să producă motoare cu reacţie în India pentru a alimenta avioanele militare indiene, printr-un acord cu Hindustan Aeronautics.

Navele marinei americane din regiune vor putea să se oprească în şantierele navale indiene pentru reparaţii, în cadrul unui acord maritim, iar India va achiziţiona drone armate MQ-9B SeaGuardian fabricate în SUA.

Producătorul american de cipuri Micron Technology (MU.O) intenţionează să construiască o unitate de testare şi ambalare a semiconductorilor în valoare de 2,7 miliarde de dolari, care va fi construită în statul natal al lui Modi, Gujarat.

Vizita lui Modi, ”cu adevărat revoluționară”

SUA vor facilita obţinerea şi reînnoirea vizelor americane pentru muncitorii indieni calificaţi.

De asemenea, India a fost de acord să se alăture acordurilor Artemis conduse de SUA privind explorarea spaţială şi să colaboreze cu NASA pentru o misiune comună către Staţia Spaţială Internaţională în 2024.

Ministrul indian de externe, Vinay Kwatra, a declarat că vizita lui Modi a fost până acum "cu adevărat revoluţionară" şi că New Delhi este încrezător că aceasta va contribui la ridicarea relaţiei cu Washingtonul la "cote mai înalte".

"Bogăţia formei şi a fondului vizitei vă spune în mod clar că este o vizită excepţională, de referinţă, deschizătoare de drumuri", a declarat Kwatra reporterilor.

"Deciziile luate în timpul vizitei sunt cu adevărat transformatoare într-o gamă largă de domenii. În mod natural, este ceva care este posibil atunci când ţările au o încredere profundă una în cealaltă şi sunt implicate pe termen lung", a subliniat şeful diplomaţiei indiene.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO A comis-o! Mihai Stoica, plin de sânge la sărbătoarea de titlu a FCSB-ului
FOTO A comis-o! Mihai Stoica, plin de sânge la sărbătoarea de titlu a FCSB-ului
Citește și...
„Sunt o sfidare politică deschisă”. Tensiuni între China și Statele Unite după ce Joe Biden l-a numit dictator pe Xi Jinping
„Sunt o sfidare politică deschisă”. Tensiuni între China și Statele Unite după ce Joe Biden l-a numit dictator pe Xi Jinping

China a ripostat miercuri după ce preşedintele american Joe Biden s-a referit la preşedintele Xi Jinping ca la un "dictator". La rândul său, Rusia a profitat de ocazie pentru a critica SUA şi a-şi preţui aliatul chinez.

Biden vrea o nou întâlnire față-n față cu Xi Jinping: „Vom vorbi despre diferenţele legitime pe care le avem”
Biden vrea o nou întâlnire față-n față cu Xi Jinping: „Vom vorbi despre diferenţele legitime pe care le avem”

Preşedintele american Joe Biden a declarat, sâmbătă, că speră să se întâlnească din nou în persoană cu liderul chinez Xi Jinping în lunile următoare, informează dpa.

Volodimir Zelenski cere ajutorul premierului indian Modi pentru un plan de pace: „Acum contez pe India”
Volodimir Zelenski cere ajutorul premierului indian Modi pentru un plan de pace: „Acum contez pe India”

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a precizat, după o discuție purtată cu premierul Narendra Modi, că se bazează pe ajutorul Indiei pentru a pune în aplicare „o formulă de pace”, în contextul războiului cu Rusia.

Analiză: India nu s-a decis de partea cui este. Se declară anti-război, dar îl sprijină pe Putin
Analiză: India nu s-a decis de partea cui este. Se declară anti-război, dar îl sprijină pe Putin

Când premierul indian Narendra Modi i-a spus luna trecută lui Vladimir Putin că „epoca de astăzi nu este cea a războiului”, Occidentul a salutat abordarea Indiei, transmite CNN.

Emmanuel Macron și premierul Indiei au decis să „lucreze împreună pentru încetarea conflictului” în Ucraina
Emmanuel Macron și premierul Indiei au decis să „lucreze împreună pentru încetarea conflictului” în Ucraina

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul indian Narendra Modi au convenit marţi să "lucreze împreună pentru încetarea conflictului" în Ucraina, a anunţat Palatul Elysee într-un comunicat.

Recomandări
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!

Alianța NATO a încheiat un exerciţiu militar, "Brave Griffin", la frontiera dintre Polonia şi Lituania privind securizarea faimosului Coridor Suwalki.

Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE
Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE

În multe state, medicii lucrează și la stat și la privat, iar interzicerea acestei practici ar goli spitalele publice. Doar că în alte țări, situația este bine reglementată și pacienții nu sunt forțați să meargă la privat.

Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie
Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie

Ca să prindă viteză în cursa pentru primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să își depună candidatura.