Dovada ca iudaismul, islamismul si crestinismul au convietuit

Dată publicare: 08-07-2011 16:17
Dată actualizare: 25-10-2012 19:08


Minaretul din Jam

Epoca medievala a fost marcata de razboaie intre religii. Desi pare incredibil, monumentul medieval din Jam, Afganistan, este dovada intelegerii intre trei religii total opuse: iudaismul, islamismul si crestinismul.

Una dintre cele mai mari minuni ale epocii medievale este un minaret inalt si masiv. Turnul este amplasat in valea plina de verdeata a raului Jam, provincia Ghor, Afganistan. In urma cu aproape 1000 de ani, Minaretul din Jam lumina orasul din jurul lui, cu o torta amplasata in varful turnului. Asezarea era un loc infloritor, cu industrii mici si inconjurat de ferme.

Inscriptiile de pe turn arata ca in oras au trait adeptii a trei religii diferite: crestini, evrei si musulmani. Pe turn este inscriptionat un pasaj din Coran, care comemoreaza viata Fecioarei Maria, mama lui Iisus, lucru care atesta legatura intre Islamism si alte religii. Langa turn, se intinde un cimitir evreiesc, un argument in plus pentru faptul ca oamenii traiau impreuna in pace si armonie. A fost oare orasul ultima fortareata a tolerantei medievale?

Arheologii spun ca regiunea din jurul Minaretul din Jam se numea Firuzkuh. Se pare ca orasul servea ca resedinta de vara dinastiei Ghurid. Intre secolele 12 si 13 , conducatorii din dinastia Ghurid au condus nu numai in Afganistan, ci si in partea de est a Iranului, partea de nord a Indiei si o portiune din Pakistan.

Astazi, este doar un loc indepartat, situat in provincial Ghor. Locul este inconjurat de cateva ferme pierdute in peisajul muntos.

Este aproape imposibil de ajuns la Minaretul din Jam din cauza reliefului accidentat de munte. Faptul ca a fost declarat vestigiu protejat de UNESCO reprezenta un alt impediment pentru a ajunge la el, datorita masurilor de securitate foarte dure.

Vechimea constructiei, cat si factorii naturali au contribuit la slabirea structurii constructiei. Mineratul este in pericol de a se prabusi, chiar si la cel mai mic cutremur.

Cu cativa ani in urma, un critic britanic in arhitectura a ajuns, dupa nenumarate obstacole, la Mineratul din Jam. In urma calatoriei, criticul a ramas impresionat de frumusetea constructiei.

Mineratul este realizat din caramizi galbene. Trunchiul este rezultatul splendid al imbinarii caramizilor cu forme geometrice, simboluri traditionale islamice si litere kufice.

Exista o inscriptie care atesta data constructiei si anume: 1193. Cel mai important aspect al turnului este faptul ca pe toata suprafata bazei este scrisa “sura” (n.r. capitolul) XIX din Coran. Capitolul numit “Maria” cuprinde povestea Fecioarei Maria si a lui Iisus, amandoi venerati in Islam, cat si mentionari despre profetii Abraham si Isaac. "Se pare ca inscriptia intregului capitol a fost realizata pentru a ilustra pacea si armonia de pe intinsul teritoriului.” spune criticul britanic Dan Cruikshank.

Mineratul din Jam este al doilea ca marime din lume, dupa cel din Cassablanco, Maroc. Constructia continua sa fie un simbol pentru lupta oamenilor de a convietui, in ciuda diferentelor .

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO