Rusia: "Un conflict cu SUA va avea consecinţe dezastruoase pentru umanitate"

Ultima actualizare: 25-12-2018 15:21
Atac nuclear
iStock

Serghei Lavrov, şeful diplomaţiei ruse, a avertizat asupra riscurilor uriaşe ale unui conflict între superputerile nucleare.

„Cred că toată lumea realizează că un conflict armat între cele două superputeri nucleare, Rusia şi Statele Unite, va avea consecinţe dezastruoase pentru umanitate”, a a declarat luni ministrul rus de externe Serghei Lavrov într-un interviu acordat agenţiei de presă oficiale RIA Novosti.

El a acuzat Washington-ul şi aliaţii Americii că „sunt prea concentraţi pe ambiţiile lor geopolitice” şi nu se adaptează situaţiei globale în continuă schimbare.

"Noi suntem demonizaţi pentru a menţine Europa disciplinată şi a consolida legătura euroatlantică", a afirmat Lavrov. "Acest lucru se referă de asemenea la încercările de a orchestra o schimbare a puterii în ţara noastră sau de a schimba politica rusă, care sunt dictate de dorinţa de a face din noi un instrument pentru a servi intereselor SUA, pentru că mulţi din Washington suferă de o astfel de iluzie", a adăugat el.

Lavrov a spus că Rusia s-a obişnuit cu influenţa "factorilor oportunişti asociaţi cu politica internă a Statelor Unite" asupra relaţiilor Washingtonului cu Moscova, care creează dificultăţi suplimentare în construirea unui dialog.

Potrivit lui Lavrov, încercările de a juca "cartea rusă" vor fi folosite mai activ şi mai persistent de politicienii americani înainte de viitoarele alegeri prezidenţiale în Statele Unite din noiembrie 2020.

Rusia speră că aceasta nu va conduce la o nouă slăbire a relaţiilor bilaterale, aflate deja pe un teren stâncos, a spus Lavrov.

La rândul său, Rusia susţine în mod constant dezvoltarea unui dialog normal şi previzibil cu Statele Unite, bazat pe principiile respectului reciproc şi respectului pentru interese, a mai spus el.

Dar până acum, un astfel de dialog nu a fost posibil din cauza încercărilor neîncetate ale Washingtonului de a exercita o presiune economică, militară şi politică asupra Rusiei, a notat el.

Ca rezultat, activitatea în domenii importante din agenda bilaterală şi internaţională, inclusiv cele legate de menţinerea stabilităţii şi securităţii în lume, este blocată, a declarat Lavrov.

Potrivit lui Lavrov, starea actuală a relaţiilor Rusia-SUA nu se va schimba până când elitele americane nu vor înceta să reducă Rusia la un "instrument".

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO