Ministru de externe care poza în birou gestionând criza din Belarus, surprins pe un iaht de lux în Adriatica

Ultima actualizare: 19-08-2020 13:25
Ministru de externe care gestiona criza din Belarus, surprins pe un iaht de lux în Adriatica
Getty

Ministrul maghiar de externe Peter Szijjarto, unul dintre demnitarii europeni implicați în gestionarea crizei din Belarus, a fost surprins în vacanță, pe un iaht de lux, în largul Croației.

 

”Ministrul de externe ungar pare să-și petreacă vara într-un mod febril, doar vizitați pagina sa de Facebook: într-o atmosferă de birou, la costum, cu un mobil în mână, el discută situația din Minsk cu înalți demnitari și alți miniștri de externe. În antiteză cu această imagine, duminică, 16 august, l-am văzut și fotografiat pe ministru pe iahtul de lux Lady MRD, deținut de Laszlo Szijj, pe Marea Adriatică, Croația, la 25 de km sud de Biograd Na Moru, mai jos de insulele Kornati, împreună cu familia în vacanță”, scriu ziariștii de la Atlatszo.

”Fără nici o exagerare, liniile telefonice s-au înroșit atât la nivel de prim-ministru, cât și la nivel de ministru de externe din cauza evenimentelor de la Minsk. În această dimineață, am vorbit cu cei trei miniștri de externe din țările baltice și apoi m-am consultat cu primul ministru, care a vorbit la telefon cu premierul polonez, Mateusz Morawiecki”, a scris luni pe Facebook ministrul Peter Szijjarto, care ținea în mână un telefon într-o atmosferă de birou.

Politicienii europeni rămân îngrijorați cu privire la situația din Minsk. Am vorbit la telefon despre acest lucru cu Josep Borrel, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și cu Heiko Maas, ministrul de externe german”, a postat și duminică, ținând în mână un mobil într-o sală de întâlniri.

În aceeași zi, însă, cei de la Atlatszo spun că l-au fotografiat pe ministrul maghiar de externe pe iahtul de lux Lady MRD, proprietatea miliardarului Laszlo Szijj, un apropiat al premierului Viktor Orban.

 

Ungaria cere UE să nu ostracizeze Belarus

 

Ungaria a cerut Uniunii Europene să nu ostracizeze Belarusul și să continue dialogul cu Alexandr Lukașenko, după mai multe zile de violențe la Minsk.

Cel puțin două persoane au murit și câteva sute au fost rănite în cadrul celor mai mari manifestații din istoria Belarusului, zeci de mii de oameni cerând demisia președintelui Lukașenko, pe care îl acuză că a câștigat alegerile prezidențiale prin fraudă. 

„Suntem interesați ca Uniunea Europeană să ia decizii bazate pe dialog care să nu facă imposibil ca Uniunea Europeană și Belarusul să își construiască relația în viitor sau să afecteze programul de Parteneriat estic”, a afirmat într-o postare pe Facebook ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto.

În luna iunie premierul Ungariei, Viktor Orban, a afirmat la Minsk că Uniunea Europeană ar trebui să ridice sancțiunile existente la adresa Belarusului după o întâlnire cu președintele Alexandr Lukașenko, declarând că un parteneriat nu poate fi construit cu sancțiuni.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO