Ministerul rus de Externe acuză Israelul că susține "regimul neonazist" din Ucraina

Ultima actualizare: 03-05-2022 16:04
yair lapid, serghei lavrov
Getty

Ministerul de Externe al Rusiei a acuzat guvernul israelian că susține un "regim neonazist" în Ucraina.

Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE

 

Într-un text publicat online marți, oficialii de la Kremlin l-au acuzat pe ministrul israelian de Externe Yair Lapid că a făcut "declarații antiistorice" care "au explicat cursul actualului guvern israelian în susținerea regimului neonazist de la Kiev", potrivit The Mosow Times.

Declarația vine după ce Lapid l-a criticat luni pe omologul său rus, Serghei Lavrov, pentru că le-a spus jurnaliștilor italieni că "cei mai înfocați antisemiți, de regulă, sunt evreii".

Israelul, deranjat de afirmațiile lui Lavrov

Lavrov a apărat afirmațiile Moscovei potrivit cărora Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie pentru a apăra țara de "fasciștii" care au preluat conducerea țării, în ciuda moștenirii evreiești a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Comentariile diplomatului au stârnit indignare în Israel, care a rămas oficial în mare parte neutru de la invazia Rusiei în Ucraina la 24 februarie.

"Comentariile ministrului de externe Lavrov sunt atât o declarație impardonabilă și scandaloasă, cât și o eroare istorică teribilă", a declarat luni Lapid. El a mai spus că Ministerul israelian de Externe l-a convocat pe ambasadorul rus pentru a "clarifica" comentariile: "Evreii nu s-au sinucis în Holocaust. Cel mai josnic nivel de rasism împotriva evreilor este să îi acuzi pe evrei înșiși de antisemitism".

Dar Ministerul de Externe al Rusiei și-a întărit afirmațiile.

"Istoria, din păcate, cunoaște exemple tragice de cooperare între evrei și naziști", au spus rușii în declarația de marți.

"Tragedia istorică constă în faptul că, dacă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial unii evrei au fost forțați să participe la crimele de război naziste, atunci președintele Zelenski, care speculează asupra rădăcinilor sale, face acest lucru destul de conștient și destul de voluntar. El se ascunde în spatele originilor sale și le folosește pentru a oferi acoperire neonaziștilor, moștenitorii spirituali și de sânge ai călăilor poporului său", au adăugat oficialii de la Moscova.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO