Milioane de oameni riscă să ajungă în stradă, în SUA, din cauza restanțelor la plata chiriilor

Ultima actualizare: 02-08-2021 10:04

În Statele Unite, milioane de oameni riscă să ajungă în stradă, după ce un moratoriu privind evacuările celor cu restanțe mari la plata chiriilor a expirat.

Demersul a fost iniţiat în septembrie, anul trecut, de Centrul american pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor. Scopul era de a limita răspândirea pandemiei COVID-19.

Moratoriul era valabil până în acest weekend, iar Congresul american nu l-a mai prelungit. Unii experţii în sănătate se tem că viitoarele evacuări ar putea duce la o creştere a numărului de infectări cu Sars-Cov-2.

Moratoriul privind evacuarea chiriașilor a fost impus acum 11 luni, ca o măsură pentru prevenirea răspândirii infectărilor cu Covid în adăposturile supra-aglomerate, unde ajung cei rămași pe drumuri.

Dar moratoriul a expirat la miezul nopții dintre sâmbătă și duminică. Iar parlamentara activistă Cori Bush le-a bătut obrazul colegilor din Camera Reprezentanților, reproșându-le că au plecat în vacanță înainte să voteze extinderea, măcar până la sfârșitul anului.

Bush, care a trăit și ea cândva pe străzi, vrea ca măsura să fie extinsă. Într-un mesaj pe Tweeter, ieri, la primele ore ale dimineții, democrata scria: „Eu am dormit pe treptele Capitoliului ca să-i determin pe membrii Camerei Reprezentanților să se întorcă la lucru”.

Cori Bush: „Am vrea să vedem mai mulți reprezentanți aici. De fapt, mai mult decât atât, am vrea să-i auzim pe membrii Camerei Reprezentanților zicând: "Hei, sunt gata să revin la lucru și să votez! Da, sunt de acord cu extinderea moratoriului!" De asta avem nevoie”.

Cori Bush a campat pe treptele Capitoliului, în semn de protest. În prima noapte a stat mai mult de veghe, pentru că, spune ea, abia a apucat să doarmă vreo oră, într-un scaun.

În timpul zilei, zeci de oameni i s-au alaturat pentru a arăta că îi sprijină demersul. Inclusiv o senatoare democrată, dar și un republican, membru al Camerei reprezentanților.

Un protest generat de aceleași nemulțumiri a avut loc și la reședința lui Nancy Pelosi, presedinta Camerei Reprezentanților.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO