Mii de familii de jihadişti ar putea pleca din Siria. Unde este ultima redută a ISIS

Ultima actualizare: 27-12-2018 16:58
operatiune impotriva ISIS in AFganistan
Getty

Susţinătorii Statului Islamic fug din calea ofensivei unei coaliţii arabo-kurde.

Peste 11.000 de persoane s-au refugiat în ultimele două săptămâni din ultima redută a grupării Stat Islamic (SI) în estul Siriei, a indicat joi Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), precizând că este vorba mai ales despre familii de jihadişti care au fugit din calea ofensivei unei coaliţii arabo-kurde, relatează AFP.

Forţele Democratice Siriene (FDS) au lansat în septembrie o ofensivă împotriva unui bastion al grupării Stat Islamic în provincia Deir Ezzor, nu departe de frontiera cu Irakul, cu sprijinul unei coaliţii internaţionale antijihadiste aflate sub comanda SUA. Pe 14 septembrie, combatanţii au cucerit Hajine, cea mai mare localitate a bastionului, potrivit OSDO. Jihadiştii se află încă în satele apropiate Soussa şi al-Chaafa, precum şi în câteva mici cătune.

De la cucerirea Hajine, din ce în ce mai multe persoane au fugit din sector, a precizat directorul OSDO, Rami Abdel Rahman. ''Aceste ultime două săptămâni au fost marcate de cel mai important exod: 11.500 de persoane'', a afirmat Abdel Rahman, precizând că ''majoritatea persoanelor strămutate sunt apropiaţi ai membrilor SI''.

În total, începând din septembrie, 15.000 de persoane au abandonat reduta SI, potrivit aceleiaşi surse.

FDS au arestat circa 700 de combatanţi ai SI infiltraţi printre persoanele strămutate, conform OSDO, care dispune de o vastă reţea de surse în întreaga Sirie, aflată în război. Persoanele strămutate sunt transportate de către FDS către un câmp petrolifer transformat în bază militară, unde sunt supuşi unor controale privind identitatea. Civilii sunt apoi transferaţi în tabere, în timp ce combatanţii sunt interpelaţi.

Abdel Rahman a mai spus că în prezent au loc lupte în satele al-Chaafa şi Soussa şi că raidurile aeriene ale coaliţiei continuă. ''SI pare să fie pe punctul de a se prăbuşi, rezistenţa sa a scăzut mult, dar minele îngropate de către jihadişti împiedică înaintarea FDS'', a afirmat el, prezicând o înfrângere a jihadiştilor în zilele următoare.

Pe 19 decembrie, preşedintele Donald Trump a anunţat retragerea celor circa 2.000 de militari americani angajaţi în Siria, susţinând că Statul Islamic este ''în mare parte învins''.

În afară de reduta Hajine, jihadiştii SI se mai află într-un sector al deşertului sirian care se întinde din centrul ţării până în provincia Deir Ezzor şi unde au loc confruntări sporadice cu forţele regimului sirian.

În Siria şi în Irak, autoproclamatul ''califat'' al Statului Islamic se reduce treptat în faţa numeroaselor ofensive, după ce în 2014 cunoscuse o ascensiune fulminantă.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO