Migranții de pe Ocean Viking au fost debarcați în Malta. O parte vor ajunge în România


Ultimul update: Sambata 24 August 2019 13:10
Data publicarii: Sambata 24 August 2019 12:03
Categorie: Stiri externe
Migranti

După mai bine de zece zile de aşteptare, un acord european de repartizare a migranţilor a permis vineri debarcarea în Malta a celor 356 de persoane salvate de pe mare de nava Ocean Viking, informează AFP şi Reuters.

O parte dintre aceștia vor ajunge și în România, a anunțat guvernul maltez, care a precizat că niciun migrant nu va rămâne în Malta.

Acordul a venit într-un moment critic, în care organizaţiile SOS Mediterana şi Medici Fără Frontiere care erau pe punctul de a epuiza stocurile de alimente.

Operaţiunea de transfer a migranţilor în grupuri de câte 15 pe vedete militare a durat 2 ore şi jumătate şi s-a încheiat în jurul orei 17:30 GMT. Nava Ocean Viking a pornit apoi spre Marsilia, portul său de origine.

Aşa cum a anunţat anterior premierul maltez Joseph Muscat, transferul s-a realizat pe mare, în afara apelor teritoriale malteze. Migranţii au fost debarcaţi apoi pe coasta malteză în jurul orei 21:00 GMT.

Migranţii vor fi repartizaţi între "Franţa, Germania, Irlanda, Luxemburg, Portugalia şi România", a precizat Muscat pe contul său de Twitter, subliniind că "niciunul nu va rămâne în Malta".

Franţa va primi 150 de migranţi, a anunţat ministrul de interne Christophe Castaner, care a subliniat că Parisul îşi "menţine solidaritatea", la 3 zile după ce a decis să primească 40 de migranţi salvaţi de nava spaniolă Open Arms. Joi seara, Portugalia a anunţat disponibilitatea de a primi până la 35 de migranţi.

În dimineaţa zilei de vineri, organizaţia Medici Fără Frontiere anunţase că au mai rămas "stocuri de alimente pentru doar patru zile, inclusiv vineri".

Comisarul european pentru migraţie Dimitris Avramopoulos a mulţumit autorităţilor malteze pentru faptul că au dat dovadă de "solidaritate concretă" permiţând debarcarea migranţilor şi s-a felicitat pentru acordul convenit între statele europene "într-un spirit de responsabilitate colectivă".

Nava Ocean Viking transporta migranţi africani proveniţi, în marea lor majoritate, din Sudan, salvaţi de pe mare în patru misiuni separate, desfăşurate între 9 şi 12 august în largul coastelor libiene. Printre ei sunt peste 100 de minori, dintre care 90 neînsoţiţi şi 3 copii cu vârsta de sub 5 ani, conform informaţiilor furnizate de Medici Fără Frontiere.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO