Mărturia unuia dintre eroii de la Cernobîl despre noaptea tragediei: "Am urmat ordinele"


Ultimul update: Vineri 14 Iunie 2019 14:01
Data publicarii: Vineri 14 Iunie 2019 13:55
Categorie: Stiri externe
alexei ananenko

Un fost inginer de la Cernobîl, care a reușit să prevină o a doua explozie catastrofală, susține că nu este un erou, ci doar a urmat un ordin fără să știe, de fapt, în ce situație periculoasă s-a implicat.

Alexei Ananenko, acum în vârstă de 59 de ani, este unul dintre cei trei ingineri care a contribuit la evitarea unei noi catastrofe. Alături de Valeri Bespalov și Boris Baranov, a coborât, în mod voluntar, în miezul incandescent al reactorului din Cernobîl pentru a goli un rezervor situat la trei metri adâncime.

Astăzi, fostul inginer locuiește într-un simplu apartament la periferia Kievului și insist să nu mai fie considerat un erou.

“Mi-am făcut doar meseria. Mi s-a ordonat să merg acolo, așa că am făcut-o. Nu mi-a fost frică”, a mărturisit Ananenko.

Bărbatul a mai povestit, amintind de scena din miniseria Cernobyl, că el și ceilalți doi voluntary au urmat doar niște ordine, fără a fi informați clar cu privire la riscul la care se expun.

Folosind lanterne, au reușit să localizeze robineții rezervoarelor de apă pe care le-au deschis: “Am auzit zgomotul și mi-am dat seama că apa a început să se golească. A fost magnific”.

După acest incident, Alexei Ananenko nu a avut problem grave de sănătate și a continuat să lucreze în domeniul nuclear până în 2017. Cu toate acestea, veteranul de a fost obligat să se pensioneze în urma unui accident rutier în urma căruia a stat în comă timp de 4 luni și i-a fost afectată memoria.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Sursa: Daily Mail

VIDEO PROTVPLUS.RO