Mai multe țări în carantină se confruntă cu o rată de infectare cu SARS-CoV-2 în creștere. Cum este posibil

Ultima actualizare: 13-01-2021 19:53

Desi sunt în carantină, țări precum Germania, Olanda, Canada, Marea Britanie și Israel se confruntă cu o rată de infectare cu SARS-CoV-2 în creștere.

Va mai trece timp înainte ca vaccinarea să-și arate efectele benefice. Până acum, pe plan global au fost administrate aproape 31 de milioane de doze, cifre care includ și imunizarea cu serurile rusesc și chinezesc.

În privința vaccinurilor avizate în Occident, pe primul loc la imunizare este Israelul, cu 20,7 doze la suta de locuitori, urmat la mare distanță de Regatul Britanic, cu 4,3 și SUA, abia cu 3. Miercuri, Papa Francisc a fost vaccinat anti-Covid cu prima doză din serul Pfizer.

Polițiștii britanici și-au intensificat controalele cu privire la respectarea regulilor de carantină. Le atrag atenția oamenilor să nu petreacă mai mult de 30 de minute la plimbarea zilnică. Guvernul de la Londra avertizează că, în săptămânile următoare, numărul zilnic de infectări ar putea ajunge la un sfert de milion, din cauza răspândirii accelerate a noii tulpini.

Matt Hancock, secretar de stat în Ministerul Sănătății din Marea Britanie: „Vom menține restricțiile atât timp cât va fi necesar.”

Boris Johnson, premier britanic: „Dacă va fi nevoie de înăsprirea resticțiilor, scenariu pe care nu-l exclud, domnule președinte, vom veni cu proiectul aici, în Parlament.”

Proporțional cu mărimea populației, chiar mai rău decât Marea Britanie, stă Irlanda.

Nic Robertson, CNN: „Săptămână trecută, Irlanda a avut cea mai mare rată de infectare de pe glob: 1.322 de cazuri la un milion de locuitori. Asta în condițiile în care, cu 17 zile înainte de Crăciun, erau 169 de cazuri la un milion de locuitori. O creștere de 780%! Cadrele medicale au început să fie transferate acolo unde e mai mare nevoie de ele.”

Nici olandezii nu au șanse să scape prea curând de carantină.

Mark Rutte, premier olandez: „Cred că nimeni nu e surprins să afle că am decis să extindem carantina încă trei săptămâni. Nu avem de ales, cifrele nu scad suficient de rapid. Ne amenință și tulpina din Marea Britanie, care ne îngrijorează foarte mult.”

Veștile sunt rele și în Canada, unde autoritățile celei mai populare provincii, Ontario, au prelungit carantina cu încă o luna.

Paula Newton, CNN: „Autoritățile din domeniul sănătății publice spun că sistemul medical riscă să se prăbușească. Deja un sfert dintre spitale au rămas fară locuri libere la terapie intensivă, iar rata de infectare tot crește. Problema este că provincia Ontario era deja în carantină de la Crăciun, iar Toronto, chiar de la sfârșitul lunii noiembrie și totuși virusul continuă să se răspândească.”

Cât despre Statele Unite, după încă o zi cu peste 4.000 de decese, responsabilii cu vaccinarea au decis o schimbare a strategiei.

Alex Azar, secretarul pentru Sănătate și Servicii Sociale din SUA: „Eliberăm întregul lot disponibil, în loc să ținem în rezervă dozele pentru rapel.”

Este o schimbare majoră, promisă și de viitoarea administrație Biden, în condițiile în care campania se desfășoară exasperant de lent.

Bărbat: „Mă gândeam că avem mai mari șanse să câștigam lozul cel mare la Loto decât să prindem un vaccin.”

Pe de altă parte, experții insistă că vaccinul este sigur și pentru cei cu istoric alergic.

Doug Paauw, medic: „Chiar dacă ai ghinionul să fii acea persoană din 100.000 care face șoc anafiliactic, primești adrenalină și-ți revii, însă, de COVID au murit deja peste 350.000 de americani și mulți dintre cei care scapă rămân cu probleme cu inima, poate și cu sistemul nervos central.”

Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Nolilor, după primele 5,3 milioane de doze administrate în Statele Unite, au fost înregistrate 29 de reacții alergice severe, adică șoc anafilactic, altfel spus 5,5 cazuri la fiecare milion de vaccinați.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO