Barack Obama a depus juramantul de presedinte al Statelor Unite

×
Codul embed a fost copiat

PROTV NEWS a transmis LIVE ceremonia de depunere a juramantului pentru functia de presedinte al Statelor Unite ale Americii de catre Barack Obama.

Barack Obama a inceput duminica al doilea mandat de presedinte al SUA prin depunerea juramantului. Evenimentul are loc in centrul unui Washington plasat sub o adevarata stare de asediu, in conditiile in care sunt asteptate sa participe sute de mii de persoane.

La patru ani de la preluarea conducerii primei puteri mondiale, liderul democrat va jura din nou sa "protejeze si sa apere Constitutia Statelor Unite" in calitate de sef al Executivului, pana la inceputul lui 2017.

Data de 20 ianuarie, prevazuta de Constitutie, cade in acest an duminica. Astfel vor fi organizate doua ceremonii de depunere a juramantului, si anume una "privata", cu putin inainte de pranz (19.00, ora Romaniei), la Casa Alba, care va fi transmisa in direct de televiziuni, cealalta urmand sa aiba loc luni, la aceeasi ora, pe treptele Capitoliului.

Al 44-lea presedinte american va sustine ulterior noul sau discurs de investire, un exercitiu de care unii dintre predecesorii sai s-au achitat rostind texte considerate istorice.

Citește și
Barack Obama
Barack Obama va fi investit, luni, pentru a doua oara, in functia de presedinte al SUA
„Va fi o perioadă îngrozitoare în Ucraina și pentru Occident”. Avertismentul unui general despre războiul din Ucraina

Obama a ales doua Biblii pentru a depune juramantul in fata presedintelui Curtii Supreme, John Roberts, si anume pe cea a lui Lincoln, predecesorul la care se refera cel mai des, si pe cea a lui Martin Luther King. O coincidenta, Statele Unite onoreaza luni memoria acestui erou al luptei pentru drepturi civice.

In opinia Leilei Brammer, o specialista in discursuri politice, el va incerca sa demonstreze, dupa campania electorala apriga din toamna trecuta, ca este "presedintele tuturor" americanilor.

"Ma astept sa revina asupra apelului caracterului exceptional american", este de parere aceasta experta, notand ca asteptarile sunt "mult mai slabe" decat in urma cu patru ani, cand Obama a preluat puterea intr-un rar moment de fervoare populara, in fata a aproape doua milioane de persoane.

Sute de mii de persoane sunt asteptate la ceremonia de investire

Accesul la putere al primului presedinte de culoare al Statelor Unite a provocat o pasiune puternica, prelungind campania dinamica si optimista purtata de catre democrat, dar promisiunea sa de a determina o schimbare a politicii a fost blocata de infruntari repetate cu republicanii, in Congres.

Chiar daca autoritatile nu se asteapta la o afluenta comparabila anul acesta, sute de mii de spectatori ar urma sa vina pe "Mall", imensa esplanada din centrul capitalei federale, pentru a asista la primele minute ale erei "Obama II". Aceasta ceremonie, organizata intr-un decor bogat, va constitui punctul de origine al unei serii de ritualuri ale presedintelui si vicepresedintelui sau Joe Biden, realesi cu un avans clar la 6 noiembrie.

Inca de sambata, cei doi oficiali si familiile lor vor participa la activitati de voluntariat, iar duminica dimineata (fusul orar al SUA) va avea loc o depunere de jerbe de flori la Cimitirul Militar National Arlington, la sud de Washington. Luni dimineata, presedintele va asista la o slujba, la "Biserica Presedintilor" Saint John, aflata la cateva zeci de metri nord de Casa Alba.

Dupa discursul de la Capitoliu, Obama va parcurge Pennsylvania Avenue, care face legatura intre sediul puterii legislative si cel al puterii executive. In urma cu patru ani, noul presedinte cobora din limuzina blindata, impreuna cu sotia sa, Michelle, in uralele multimii.

Va urma o mare defilare pe acelasi bulevard, la care Obama va asista de la o tribuna uriasa instalata in apropiere de Casa Alba. Balurile de investitura, organizate la Centrul Congreselor, la Washington, vor tine pana noaptea tarziu.

Anuntand evenimentul, pe arterele rectilinii din centrul puterii americane se ridicau deja bariere de beton, la inceputul saptamanii. Pe o suprafata de cateva hectare din oras circulatia rutiera va fi inchisa, iar mii de politisti au fost mobilizati.

Investirea din 2009 a fost marcata de temperaturi glaciale, de pana la minus zece grade Celsius. Ele ar urma sa fie ceva mai "ingaduitoare" anul acesta, situandu-se intre minus 4 si plus 4 grade Celsius, potrivit site-ului specializat Accuweather.

Ghidul ceremoniei de investire a lui Barack Obama in functia de presedinte al SUA

Ceremonia de investire in functia de presedinte a lui Barack Obama incepe luni, la ora locala 11.30 (18.30, ora Romaniei), in fata Capitolului, sediul Congresului american, relateaza AFP, care prezinta un ghid al acestei ceremonii.

PROGRAM

Deschiderea punctelor de control de securitate are loc la ora locala 7.00 (14.00, ora Romaniei), muzica incepe la ora locala 9.30 (16.30, ora Romaniei), iar discursul presedintelui Comitetului de organizare, senatorul Charles Schumer, are loc la ora locala 11.30 (18.30, ora Romaniei). Barack Obama depune juramantul la ora locala 11.55 (18.55, ora Romaniei), dupa care sustine un discurs, la ora locala 12.00 (19.00, ora Romaniei).

TEXTUL JURAMANTULUI

Textul juramantului prezidential se gaseste in articolul 2 al Constitutiei: "Jur in mod solemn (sau afirm) ca voi indeplini cu credinta indatoririle de presedinte al Statelor Unite si imi voi consacra toate fortele pastrarii, protejarii si apararii Constitutiei Statelor Unite".

JURAMANT

Presedintele Curtii Supreme John Roberts va oficia ceremonia de depunere a juramantului de catre Barack Obama, in timp ce judecatoarea Curtii Supreme Sonia Sotomayor, prima femeie hispanica membra a Curtii, o va prezida pe cea lui Joe Biden, vicepresedintele fiind investit tot luni.

BIBLIA

in pofida separarii bisericii de stat, juramantul prezidential este depus, in continuare, cu mana dreapta ridicata si mana stanga asezata pe o Biblie, tinuta de catre presedintele Curtii Supreme. Alegerea Bibliei este simbolica. La fel ca in 2009, Barack Obama a ales-o pe cea utilizata de catre Abraham Lincoln, la investirea sa, in 1861. Dar va utiliza si o a doua Biblie, care i-a apartinut reverendului Martin Luther King Jr.

ARTISTI SI RUGACIUNI

Beyoncé va canta imnul national, Kelly Clarkson va interpreta "My Country Tis of Thee", iar James Taylor "America the Beautiful". Poetul latino Richard Blanco va citi un poem. Vor fi spuse doua rugaciuni, dintre care una la inceputul ceremoniei, de catre activista pentru drepturile persoanelor de culoare Myrlie Evers-Williams, al carei sot a fost ucis in fata locuintei, in 1963.

Pastorul Louie Giglio, care va da binecuvantarea de incheiere, a fost nevoit sa se retraga, dupa publicarea unei predici homofobe, sustinute in anii '90. Numele inlocuitorului sau nu a fost anuntat.

ZI LIBERA SI ANIVERSARI

Intamplarea face ca luni sa fie zi libera in Statele Unite, unde este sarbatorita aniversarea lui Martin Luther King Jr. Anul 2013 marcheaza totodata 50 de ani de la Marsul catre Washington, organizat in august 1963 de catre Martin Luther King Jr. in semn de sustinere a drepturilor persoanelor de culoare, dar si 150 de ani de la Proclamarea emanciparii persoanelor de culoare de catre presedintele Lincoln, marcand sfarsitul sclaviei.

BILETE

Aproximativ 250.000 de persoane detin bilete, distribuite in mod gratuit de catre congresmeni in circumscriptii. Multi au organizat trageri la sorti pentru locuitorii din statelor lor. Biletele ofera acces la portiunea aferenta de pe marea peluza National Mall, situata cel mai aproape de Capitoliu, deci de podium.

Alte cateva sute de mii de persoane sunt asteptate in restul parcului, unde accesul este permis fara bilet, si unde au fost instalate ecrane uriase.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Farul - Sepsi, întrerupt din cauza scandărilor xenofobe! Cum a reacționat Hagi
NEWS ALERT Farul - Sepsi, întrerupt din cauza scandărilor xenofobe! Cum a reacționat Hagi
Citește și...
"E in regula. Stiti cu totii cine sunt".Top CNN cele mai amuzante momente cu Obama la conducerea SUA

Presedintele Barack Obama va depune duminica juramantul pentru cel de-al doilea mandat la Casa Alba. Intre timp, americanii au avut ocazia sa isi aminteasca o parte dintre cele mai bune momente de cand este la carma Statelor Unite.

Barack Obama va fi investit, luni, pentru a doua oara, in functia de presedinte al SUA
Barack Obama va fi investit, luni, pentru a doua oara, in functia de presedinte al SUA

A inceput numaratoarea inversa pana la ceremonia care marcheaza inceputul celui de-al doilea mandat al lui Barack Obama in fruntea Americii.

Planul lui Barack Obama de lupta impotriva violentelor cauzate de arme de foc in SUA
Planul lui Barack Obama de lupta impotriva violentelor cauzate de arme de foc in SUA

Barack Obama a semnat miercuri 23 de masuri de reglementare si a propus o serie de procese legislative in cadrul luptei impotriva violentelor cauzate de arme de foc in Statele Unite, relateaza AFP.

Recomandări
Românii abia dacă apucă 10 ani de pensie. Ce speranță de viață avem față de Europa: ”Trăim vremuri grele”
Românii abia dacă apucă 10 ani de pensie. Ce speranță de viață avem față de Europa: ”Trăim vremuri grele”

Speranța de viață a crescut cu un an în ultima vreme în țara noastră, dar tot ne aflăm la coada clasamentului european.  

Purtătorul de cuvânt al PNL: După 9 iunie se decide dacă va fi modificată data alegerilor prezidențiale
Purtătorul de cuvânt al PNL: După 9 iunie se decide dacă va fi modificată data alegerilor prezidențiale

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a afirmat vineri seara că după alegerile din 9 iunie se va discuta la nivelul coaliţiei de guvernare dacă va fi modificată data alegerilor prezidenţiale.

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a anunțat că va merge la negocieri la Cairo pentru a ajunge la un acord cu Israelul
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a anunțat că va merge la negocieri la Cairo pentru a ajunge la un acord cu Israelul

Hamas a anunţat vineri că va merge sâmbătă la Cairo pentru a "continua discuţiile" privind oferta de armistiţiu cu Israelul şi "a ajunge la un acord".