Jurnalist asasinat în Mexic, după ce a primit amenințări. Cine a fost Francisco Romero Diaz

Ultima actualizare: 17-05-2019 07:31
Francisco Romero Diaz
El Grafico

Un jurnalist a fost asasinat pe coasta caraibiană a Mexicului, au anunţat joi autorităţile locale, al cincilea ziarist ucis în 2019, relatează AFP.

Corpul lui Francisco Romero Diaz, care beneficia de sistemul de protecţie a jurnaliştilor şi lucra pentru presa locală, a fost descoperit joi în staţiunea litorală Playa del Carmen, au făcut cunoscut autorităţile judiciare din statul Quintana Roo (est) într-un comunicat.

"Victima depusese o plângere la 12 aprilie după ce a primit mai multe ameninţări", au precizat autorităţile în comunicat, informând că au deschis o anchetă.

Romero Diaz era un jurnalist independent care lucra pentru cotidianul Quintana Roo Hoy şi care"beneficia din 2018 de programul de protecţie a jurnaliştilor", a explicat pentru AFP Balbina Flores, o responsabilă a organizaţiei Reporteri fără Frontiere (RSF) din Mexic.

În anul în curs, "patru jurnalişti au fost asasinaţi" în această ţară, a deplâns ea.

La 3 mai, cu ocazia Zilei mondiale a presei, a fost anunţată moartea directorului unui post de radio din statul Baja California Sur (nord-vest).

Mexicul se situează pe locul 147 din 180 de ţări în clasamentul mondial al libertăţii presei întocmit de RSF. Potrivit acestei organizaţii, este una dintre cele mai periculoase ţări din lume pentru jurnalişti, la egalitate cu Afganistanul, Siria sau Yemenul.

În 2018, zece jurnalişti au fost asasinaţi în Mexic. Majoritatea acestor crime rămân nepedepsite.

La sfârşitul lui martie, Mexicul a anunţat că doreşte să întărească mecanismul de protecţie a jurnaliştilor.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO